Muuseumi looja ja praegune muuseumipedagoog Laine Järvemäe tõi muuseumisse köögikapi oma ema kodust. Tasapisi hakkas kapile kogunema kõikvõimalikku nostalgiahõngulist kraami, mis tekitab keskealistes ja vanemates külalistes suurt elevust. Nüüd on koht, kus lastele ja lapselastele paarikümne aasta taguseid köögiriistu tutvustada.

Pidu vanaema köögis

Esimest korda avasime retrokohviku oma piirkonna ettevõtjate avatud uste päeval “Kaks kohviringi ümber Soomaa”. Vastuvõtt oli hea ja nüüd on retrokohvikust saanud teisaldatav atraktsioon – kui keegi soovib näiteks oma sünnipäevapeo korraldada vanaema köögis ja pakkuda magusroaks sooje vahvleid käsitsi vändatud vahukoorega, seame kohviku muuseumi külatuppa jälle üles.

Retrovahvlid vanaema köögist.

Seljametsa Muuseum on Paikuse vallale kuuluv koduloomuuseum, mis on loodud ümbritsevate külade ja vallakeskuse elanike toel. Erinevalt suurematest muuseumidest lubatakse siin paljusid esemeid ka sihtotstarbeliselt kasutada.

Muuseumi nõukaaegne vinüülplaadimängija hakkas pärast mõningaid pingutusi kohvikunurgas kenasti mängima. Heli Läätse ja Kukerpillide plaadid viivad sahina saatel meid ajas mõnikümmend aastat tagasi.

Vana Toomase lambid

Vanaema köögis seisavad aukohal täpilised kuivainetopsid ja mummuline serviis, ajahambast puretud kaal ning lahustuva kohvi purgid, mida õnnestus omal ajal hankida vaid leti alt. Klaasi taha mahtusid klaasid kirjaga “Sindi sovhoos 25”. Kohalikud mäletavad hästi, et sovhoosi juubelil 1985. aastal kingiti igale töötajale üks samasugune klaas. Õhukesest klaasist suveniirid kippusid küll kergesti purunema, kuid keegi hoolikas vallakodanik on muuseumile neid kinkinud terve komplekti.

Kohvikulaudadel ilutsevad omaaegsed hitt-tooted, Vana Toomase lambid, mida endine juhataja Laine mõne aasta eest lausa tikutulega taga otsis. Otsingud lõppesid sellega, et neid lampe on muuseumis nüüd kolm ehk paras arv kohvikulaudadele sättimiseks.

Krõbedaid ja suus sulavaid vahvleid saab ainult Volta tehase vahvlimasinaga.

Kohvik kannab nime Vahvlipuhvet ning seal pakutakse kohvi kõrvale ainult sooje, kohapeal küpsetatud vahvleid. Vahvliteoks on kaks masinat, mõlemad Volta tehase toodang. Vanem neist kannab aastaarvu 1972, uuem aga uhket nime Esta 2. Esta küpsetab kiiremini, ent vanema masinaga tehtud vahvlid maitsevad nostalgilisemalt, kuigi tehtud samast tainast.

Käsitsi vahustatud koorel on lapsepõlve maitse.

Suuremad maiasmokad võivad vahvli sisse tõsta käsimikseriga vahustatud retrovahukoort, mida kohapeal külastajate abiga vahtu vändatakse. Väntamine tekitab parajat elevust nii suurtes kui väikestes – kõik tahavad proovida! Esimene elevus hajub aga siis, kui käsi juba valutab, ent koore vahtuminekust pole veel mingeid märke. Haaraks elektrimikseri, aga maavanaema retroköögis seda ju ei leidu!

Krimpleen ja retropõlles laps

Kohvikupreilid kannavad kleite, mille vanus ulatub 40 aastani. Näiteks oranži-pruunikirju palmimustriga krimpleenkangas oli aastatel 1977–1980 Pärnu moe- ateljees kuum kaup. Neil aastatel ateljees töötanud Marina mäletab, et just sellest kangast sai tehtud mitmesuguseid rõivaesemeid ning ainult ateljees seda leiduski.

Vahukoorevahvlitega maiustab Seljametsa ansambel Helin koos oma heade sõpradega kohalikust muuseumist ja lasteaiast.

Kohvikupreili Merle aastane tütar Mari on saanud selleks päevaks ette oma ema põlle, mis seisis ligi 40 aastat vanaema juures kapis. Mari ema aga kannab kohvi- ja teekarbikujulisi kõrvarõngaid, mis mõjuvad nagu täpp i-tähel.

Nõnda elustub korraks ajalugu – nostalgiat jagub nii avatud uste päeva külastajatele kui ka Seljametsa ansamblile Helin, mille liikmed pildistamise päeval vahukoorevahvlitega maiustama paluti.

Vahvliretsepte kohvikupreilide kogust

Delikatessvahvlid

  • 150 g võid või margariini
  • 100 g suhkrut
  • 3 muna
  • 200 g kartulitärklist
  • 1/3–1/2 klaasi vett

Või või margariin vahustatakse suhkruga, lisatakse edasi vahustades ükshaaval munakollased ning segatakse juurde tärklis ja vesi. Munavalged vahustatakse tugevaks vahuks, lisatakse tainale õrnalt segades ja küpsetatakse kohe.

Krõbedad vahvlid

  • 2 dl nisu- või riisijahu
  • 2 dl tärklist
  • 200 g võid
  • 3 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1,5 dl vett

Sulatage või ning jahutage. Segage omavahel jahu, vanillsuhkur ja tärklis. Vahustage munad suhkruga ning segage jahuseguga. Lisage sulatatud või ja vesi. Kuumutage vahvliküpsetaja, määrige selle mõlemad pooled võiga ning küpsetage õhukesed vahvlid.