Põlluharijad on traditsiooniliselt vihelnud kaseokstega kõike, mis pidi kasvama ja õitsele puhkema, kaasa arvatud noored neiud.

Ennevanasti võisid noormehed viia lehtedega kaseoksi selle pere maja ette, kelle tütrele nad olid silma heitnud. Kasepärjad on traditsiooniliselt olnud armastajate kingitus.

Kask kaitseb teda kandvat inimest ja õuepuuna kaitseb kask kodu välgutabamuse eest. Kasevihad on tervendavad ja puhastavad. Eesti rahvatarkuse järgi valitseb kindel põhimõte: "Vanal kuul tehtud kasevihas on üheksa rohtu, noorel kuul tehtud kaseviha sisse läheb seitse haigust."

Kask peatab hirme ning toob julgust ja õnne. Kasuta kaske puhastava ja selgust toova suitsuna.

Kasepungi kogutakse enne lehtede puhkemist (märtsis-aprillis) ja noori lehti enne õitsemist (enne jaanipäeva).

Kaselehed suurendavad uriini-, soolade, jääkainete, higi- ja sapieritust. Nad lahtistavad röga, alandavad palavikku ja kõrget vererõhku. Kasepungadel ja noortel lehtedel on tugev põletikuvastane toime, nendest valmistatud tõmmist on tarvitatud ka masenduse korral. Kasetõmmis tagab ka rahuliku ööune.

Kase eeterlik õli leevendab ekseeme, psoriaasi ja muid nahaprobleeme.
Kaselehtedega veepeetuse vastu
  • Enne jaanipäeva korjatud kaselehtedest tehtud tee aitab organismist väljutada mürke, liigset vedelikku ning soodustab kaalualandamist.
  • Lihtne retsept veepeetuse kõrvaldamiseks: võetakse 1 dl noori kaselehti, lisatakse 1,5 klaasi keeva vett, lastakse tõmmata 5-6 tundi, juuakse päeva jooksul ära.

Evelin Liiva on Eestis avanud neli Väikese Ingli nime kandvat poekest, kus müüakse eelkõige kõiksuguseid kivikesi ja neist tehtud ehteid, mis inimesele uskudes jõudu annavad. Lisaks veel lilli ja raamatud, heliplaate, looduslikku kosmeetikat, viirukeid ja muud.

Poe Facebooki lehekülje austajad aga saavad iga kuu eel või alguses Väikeselt Inglilt sõnumi, mis on märksa pikem ja sisukam kui horoskoop ajalehesabas.

Evelini ja Väikese Ingli lugu saate lugeda 2015. aasta detsembrikuu Maakodust.