Kuigi arvatakse, et parim aeg õunapuude lõikuseks on varakevad, siis tegelikult on selleks sobilik aeg ka pärast jaanipäeva ja juulis.

“Saagikuse jaoks on kõige olulisem, et õunapuude õitsemise ajal oleks puudel piisavalt mesilasi ja ööd muutuks vähegi soojemaks,” nendib Juhan Kanemägi.

Öuna nimelise limonaadi ja siidri tootmiseks võeti kolm aastat tagasi Saaremaal rendile 1946. aastast pärit õunaaiad, mille puud tol hetkel kuigi palju vilja ei kandnud.

Näpunäited, et viljapuud rohkem kannaksid:
  • Pärast jaanipäeva ei teki puudele enam vesivõsusid ning lõikehaavad paranevad kiiresti. Lisaks on puul sel ajal hästi näha kõik külmakahjustused ning kuivanud oksad, mis tasuks eemaldada.

  • Suvise lõikuse käigus muutub puu hõredamaks ning viljad näevad rohkem päikesevalgust. Nii saab vilju harvendada ja puu ei kurna end liigselt ära. Edaspidi lõigake puud samal ajal. 

  • Lõikamisega kujundage puule ühtlane ja tugev võra, eemaldage haiged ja liiga tihedalt kasvavad oksad. Tänu sellele jõuab viljadeni rohkem valgust ja õhku ning õunad kasvavad suuremaks.

  • Hoiduge puude lõikamisest pungade puhkemise ajal, sest sel ajal kasutab puu kogu oma jõudu ja energiat võrsete, lehtede ja viljade moodustamiseks.