Me üllatume ja jahmume sel kuul ka väga lähedaste käitumise peale, sest arvasime teist üdini tundvat. Tegelikult tunnemegi, aga me kõik muutume ajas ning tänavune aasta on suurte muutuste aed. Ise muutume, teised muutuvad ja nii me teist enam justkui ära ei tunnegi.

Tekkivaid pingelisi olukordi saab lahendada kahel moe: kas astuda üldse eemale või püüda teist mõista. Ja selleks, et teist saaks mõista, tuleb tundma õppida tema hirmusid. Just, just - tema hirmusid.

Lahkarvamused tekivad reeglina sellest, et tunneme enda suunal pahatahtlikku käitumist ja tõlgendame seda üldjuhul tahtliku rünnakuna, enamjaolt aga on olukord tingitud hoopis sellest, et teise poole ajendiks on sügavad hirmud ja ta tunneb, et peab ennast kaitsma.

Räägitakse küll samadest asjadest, aga nähakse maailma läbi erineva pilgu. Kui üks pool näeb sel hetkel kõike hirmu võtmes, siis ta ei ole suuteline maailma rahulikult ja armastavalt nägema. Hirm sunnib teda kaitsele ja põgenemisele, siin aitab ainult ja ainult püüe mõista

Hirm, et mind ei armastata, sunnib ründama ja süüdistama, et on haiget tehtud. Hirm üksinduse eest sunnib igale poole tormama ja tähelepanu otsima. Hirm haigestuda sunnib end piitsutama ja ära kurnama. Hirm vaesuda sunnib ka lähedaste arvelt koonerdama.

Hirm teatavasti aga ei lahenda kunagi midagi, hirm on nagu rusikas, mis kõri kinni pigistab ja ühel hetkel lämmatab. Kes tahab teist ja tema hirme mõista, peab püüdma selgitada, et elus on alati kaks võimalust: õnnestumine ja ebaõnnestumine. Mida suurem on hirm, seda rohkem me õnnestumisi lämmatame.

Õnnestumine sõltub aga ainult meist endist, usust endasse ja oma võimalustesse. Ja kui meie kõrval on inimesi, kes sama kinnitavad ning õnnestumistele kaasa aitavad, oleme juba eos võitjad.

Sel kuul tuleb omale meelde jätta oluline reegel: õnnestumisel ja ebaõnnestumisel on elus alati võrdsed võimalused, me ise määrame, kumb võidab!

Mis sellel kuul ka helget on, tekib küsimus?

Helge on see, et püüdest mõista, nii ennast, kui teisi, loome me väga eduka stardipaku tuleviku tarbeks.

Õpime oma sisemust paremini kontrollima ja suunama. Tulevikus juba teame, et see õudne äng meie sees on ainult hirm, mille saab enda seest välja tõsta. Just, välja tõsta, ukse taha nagu purjus inimese, kes lärmab ja lolli möla ajab. Hirm ongi justkui purjus inimene, kes peab end kaineks magama, et asjadest õigesti aru saada.

Kuu teisel poolel on jälle ristumiste aeg, ehk teisisõnu hakkab elu meid vanade ja uute tuttavatega kokku viima. Teed ristuvad uute põnevate ja vanade armastatud inimestega.

Sõlmitakse tavapäratuid sõprussidemeid ja omapäraseid armastussuhteid, mis kõrvalseisjatel kulmud kerkima panevad. Need on inimesed, kes teineteise hirme mõistavad ja õigel hetkel parimal moel reageerida oskavad, nad on teineteisele tugi ja tagala, turvapaik ja piirideta armastus.

Kui ühel hetkel tunned, et aastaid vindunud suhe on õitsele puhkenud, siis tea, et nüüd lõpuks mõistate ka teineteise sisemaailma.


Evelin Liiva on Eestis avanud neli Väikese Ingli nime kandvat poekest, kus müüakse eelkõige kõiksuguseid kivikesi ja neist tehtud ehteid, mis inimesele uskudes jõudu annavad. Lisaks veel lilli ja raamatud, heliplaate, looduslikku kosmeetikat, viirukeid ja muud.

Poe Facebooki lehekülje austajad aga saavad iga kuu eel või alguses Väikeselt Inglilt sõnumi, mis on märksa pikem ja sisukam kui horoskoop ajalehesabas.

Evelini ja Väikese Ingli lugu saate lugeda 2015. aasta detsembrikuu Maakodust.