Oksad üles või alla

Arvestage, et sooja ilmaga on oksad painduvamad kui külmaga ega murdu nii kergesti.

Mõned taimed tuleb aga hoopis üles lükata. See kehtib sammasja või koonusja võraga puude-põõsaste kohta, mille oksad võib märg lumi laiali suruda või sootuks ära murda.

Taimed saab koomale tõmmata näiteks aiavõrgujupi või traatrõngastega, vanematel võib ka suuremad oksad ükshaaval tüve külge kinnitada. Sidumismaterjali valides arvestage, et see peab olema küll tugev, kuid samas ka pehme, et mitte vigastada puude-põõsaste koort. Kui kasutate sidumismaterjalina traati, peate alati koore peale pehmenduseks asetama tüki kummi, takku või kas või paberinutsaka.

Igihaljad puud-põõsad võib sünteetilisse varjutuskangasse mässida; siis pole tarvis karta, et kevadpäike neile liiga teeb.

Tüved peitu

Sama oluline kui okste külma eest varjamine on ka tüvede kaitsmine. Kaitseks pakase, jäneste ja kevadpäikese eest mässige noorte puude tüved kinni kuuseokste (oksa latv allapoole), pilliroomattide või mõne spetsiaalse tüvekaitsematerjaliga. Päris hea vahend on ka tugev paber (kindlasti mitte kriitpaber), kuid see kipub liiga kiiresti ära pudenema.

Kevadpäikese ja jäneste eest kaitsevad hästi veel plastmassist spetsiaalsed tüvekaitsed, aga need ei tohi kindlasti olla läbipaistvad ega ka tumedat värvi. Viimased akumuleerivad soojust ning kevadise päikesekaitse asemel võivad kahjustusi isegi suurendada.

Kui tüvekaitseid kasutada ei taheta, võib nooremate puude tüved lubjata. Valge värv peegeldab päikese tagasi ega lase tüvel kevadel liigselt soojeneda. Peale tavapärase lubja on olemas ka spetsiaalsed tüvevärvid, mis võivad koorel püsida isegi paar aastat.

Jaga
Kommentaarid