Sageli ei ole küünla pakendil märgitud selle koostisaineid ega ka nende vahekordi, mistõttu on raske kindlaks teha, millest küünal on valmistatud. Siin tuleb appi nina.

Nimelt puhtast steariinist küünlal on traditsiooniline küünla lõhn. Steariini valmistatakse taimsest või loomsest toorainest, enamasti kas palmi- või sojaõlist. Palmiõli saadakse õlipalmi viljade pressimisel, see on taastuv tooraine ja inimesele kahjutu.

Et palmiõli kasutatakse toiduainetööstuses väga palju, jälgivad keskkonnasõbrad hoolikalt, kas palmiõli on saadud tavapõllunduse teel või on sel ökosertifikaat. Palmipuude istutamiseks hävitatakse tuhandeid ruutkilomeetreid vihmametsa ja seetõttu on palmiõli sattunud suure põlu alla. Euroopa Liidus on kombeks toodetele märkida, kui need ei sisalda palmiõli. Ökosertifikaadiga palmiõli toodete jaoks saadakse tooraine metsa laastamata ja arvestades kohaliku keskkonna tingimusi.

Parafiini valmistatakse naftatööstuse jääkainest, selle hind on seotud maailmaturu nafta hinnast. Parafiin on naftast deparafiinimisel eralduv värvitu vahataoline saadus.

Hea kvaliteediga parafiinist küünal on lõhnatu. Parafiinist küünlad eraldavad ka kõige rohkem CO2 ning jätavad endast kõige suurema ökoloogilise jalajälje. Ligi kolmveerand kõigist küünaldest valmistatakse parafiinist, sh ka kõige populaarsemad teeküünlad.

Kvaliteetne küünal põleb ühtlase leegiga, ei aja suitsu ega voola. Kui küünal kipub suitsema, võib põhjus olla ebakvaliteetses parafiinis.

Steariinist ja parafiinist küünlad käituvad ka põledes erinevalt. Kui steariinist küünal ei muuda põledes oma kuju, siis parafiinist küünal muutub põledes pehmemaks, nagu ka päikese käes olles.

Parafiinist küünla leek on särav, kuid läbipaistmatust steariinist küünla puhul leek ei kuma.

Erilist tähelepanu peaksid küünalde ostmisel nende lõhnale ja koostisele pöörama allergikud, sest lõhnastatud küünlad võivad tekitada allergilisi reaktsioone. Uuringud on näidanud, et neis võib leiduda sama palju toksiine, kui sigarettides.

Küünlaid ostes tasub lugeda tooteinfot ja uurida valmistaja kodulehelt sellekohast infot. Elu on näidanud, et kallim hind ei tähenda kvaliteetset toodet. Pigem tasub osta juba äraproovitud ja "töökindlaid" tooteid.

Allikas www.yle.fi; www.looduspere.ee