Päris elus ja oma koduaias ei ole aga võimalik saavutada sellist olukorda, et ühe kobara küljes on erivärvilised viljad. "Looduslikul teel ei ole võimalik saada selliseid eredaid värvitoone nagu lilla, sinine ja ereroheline," räägib Ingrid.

Eestis on üheks tuntuimaks punaskaspruuni värvusega kirsstomati sordiks 'Black Cherry'. On veel teisigi, näiteks 'Black Pearl' jt.

Tomatid, köögiviljaaed, Järve aiandustalu, Viljandimaa

Sinilillade tomatitega tehti Jõgeval proovi 3-4 aastat. "Tõenäoliselt oli lillakassinise värvusega tomati näol tegemist sordiga 'Indigo Rose', võib-olla aga ka sordiga 'Sun Black'," lausub Ingrid.

Tegemist oli hilise saagikandeaja algusega tomatisordiga, vähemalt kaks nädalt hiljem Eesti ja teistest välismaa sortidest. Teadur märgib, et palju vilju oli küll küljes, kuid nad jäid väikeseks ega värvunud.

Lillakassinise värvusega tomatisort ´Indigo Rose´

Küps vili on seestpoolt oranži värvusega. Toorelt on see sort väljastpoolt lillakassinine või sinakaslilla, seest roheline. Need on GMO-vabad sordid.

GMO-sortide värvus varieerub mustjast tumesiniste või tumelilladeni. Osade tomatite sisemus on viljakestaga sarnase värvusega.

Tomatisort ´Indigo Rose´, mille küps vili on seestpoolt oranži värvusega.


Siniste asemel hoopis valged maasikad

Kuna samas E-poes olid müügil ka sinise värvusega maasikataimede seemned, siis uurisime Polli Aiandusuuringute Keskusest, millised maasikad nende aias kasvavad.

Vanemteadur Asta-Virve Libek toob välja nende kollektsioonis oleva valgete viljadega maasikasordi 'Pineberry'. Siniste maasikatega ta kokku puutunud ei ole.

Valgete viljadega maasikasort 'Pineberry'
Internetiallikatest selgub, et teadlased on teinud katseid, et jõuda geneetiliselt modifitseeritud maasikateni, mis oleksid sinise värvusega. Müügile sellised maasikad veel jõudnud ei ole.