RETSEPT | Unustamatult head piparkoogid!

Kõige maitsvamad piparkoogid saab tainast, millele lisab rammu ja krõbedust searasv. Alustame rammusatest ja krõbedatest piparkookidest.
Koostisained:
Tainasse läheb 1,4 kg suhkrut
0,5 l keeva vett
2 pakki piparkoogimaitseainet
3 tl kaneeli, 3 tl kardemoni
3 tl nelki
500 g searasva
6 munakollast
2 kg jahu
3 tl soodat
Pruunistage suhkur poti põhjas, lisage 0,5 l keeva vett ja valage juurde veel 1 kg suhkrut. Keetke siirup läbi, siis lisage maitseained ja searasv. Jahutage segu. Jahtunult segage juurde munakollased ning 2 kg jahu, millesse on eelnevalt segatud sooda. Saate 4−5 kg piparkoogitainast. Laske tainal enne rullimist, vormimist ja küpsetamist seista vähemalt 24 tundi.
Allikas:
Kuressaare ametikooli kutseõpetaja Irina Arhipova

Täisterajahu tasub kasutada eriti siis, kui plaanite piparkoogimaja kookidest kokku panna. See jahu aitab säilitada maja detailide kuju.
Piparkoogid täistera- ja nisujahust
Koostisained:
Taina tegemiseks läheb vaja:
300 g suhkrut
315 g tumedat suhkrusiirupit
200 g margariini
160 g vahukoort
0,5 g soodat
3 sl piparkoogimaitseainet
830 g täistera- ja 150 g nisujahu
2 muna
Segage kokku kuivained, v.a piparkoogimaitseaine. Seejärel kuumutage potis suhkrusiirup, lisage maitseaine. Järgmisena lisage siirupi hulka või ning vahukoor. Või ja vahukoor jahutavad siirupit ning see sobib päris hästi, sest siirup ei tohi olla kuivainetega kokku segades kuum.
Kui segu on jahtunud, lisage lahtiklopitud munad. Siis segage kõik ained omavahel tainaks. Enne rullimist ja küpsetamist laske tainal tunnike külmkapis seista.
Allikas: Malle Peterson, Olustvere TMK
