Ära põlga seapekki, valmista sellest hoopis hõrke leivamäärdeid
Küll aga on kahetsusväärselt vähe tähelepanu saanud sea pakutav rasv, mis on meile kui põhjamaalastele oluliseks energiaallikaks, ning vitamiinidest pungil seamaks.
Meie laiuskraadile iseloomulik külm ja pime aeg tõstab eriliselt au sisse toekamad kõhutäied ning seda ka suupistete laual. Toiduakadeemia kokad Tarvo Kullama ja Urmas Tiigivee on pidustuste hooaja eel pannud kokku kaks lihtsat, ent põnevat sealihamäärde retsepti.
Rasva saab hõrguks määrdeks muuta krehvtise küüslauguga ja pasteedile lisab aromaatset elegantsi armastatud Vana Tallinn.
Määrded sobivad nautimiseks näiteks ahjusooja leivaga või hoopis rukkileiva krõpsudega.
Seamaksa pasteet Vana Tallinnaga
- 1 kg seamaksa
- 600 g rasvast kõhuäärt
- 1 sibul
- 4 küüslauguküünt
- 100 g võid
- sool
- pipar
- sorts Vana Tallinnat
Valmistamine:
Alustuseks puhasta maks korralikult ja lõika viiludeks. Seejärel lõika ka kõhuäär kuubikuteks ning prae koos maksa, sibula ja küüslauguga.
Maitsesta praetud tükid soola ja pipraga ning pane kaheks tunniks haudepotiga 120 kraadi juurde küpsema.
Pärast küpsetamist vala kogu poti sisu koos vedelikuga blenderisse ja püreesta.
Vala püree tagasi potti ja kuumuta keemiseni, lõpuks lisa või, liköör ja maitsesta vajadusel veel kord.
Pane pasteet vormidesse ja lase jahtuda. Enne serveerimist võib valminud pasteedile uhkema väljanägemise andmiseks ka krõbesibulat peale pudistada.
Küüslaugune searasva võie
- 500 g searasva
- 2 spl soola
- 4 küünt küüslauku
- pisut tüümiani
Valmistamine:
Lõika pekk kuubikuteks, raputa peale soola ja pane ööseks külmikusse seisma.
Järgmisel päeval pane soolapekk blenderisse, lisa küüslaugud ja tüümian ning purusta ühtlaseks võideks.
Võie jaga kausside vahel ning aseta seejärel paariks tunniks külmikusse tahenema.
Enne serveerimist kaunista krõbesibulaga.