Sobiv asukoht

Jälgige, et taim ei puutuks vastu külma klaasi. Kui aknalaua all on radiaator, tuleb taimi kindlasti piserdada.

Õhutamise ajaks tõstke taimed aknalaualt ära, et külm õhk neid ära ei tapaks.

Kevadel ja suvel kaitske taime tugeva otsese päikese eest, et see lehti ei põletaks. Parim kasvukoht on selline, kus on palju hajutatud valgust.

Toataimeks aretatud hübriidid ja sordid on pisut lõdvemate nõudmistega kui looduses kasvavad liigid. Nad saavad hakkama ka tavalisel toatemperatuuril, mis sobib inimesele. Igal liigil on siiski oma nõuded, mida tasub täpsemalt vaadata käsiraamatust.

Kuidas kasta

Epifüüdina (looduslikult puu võras) kasvavad orhideed on sageli ka kodus üles riputatud, et jäljendada loomulikke kasvuolusid. Nende kastmisvajadust on kõige parem hinnata juurte järgi: prink roheline ei vaja kastmist, hall ja krimpsus karjub juba appi.

Kasutage kastmiseks ainult pehmet toasooja vett. Kraanivee asemel on soovitatud vihmavett, kuid tegelikult sisaldab see tunduvalt rohkem mineraalsooli kui trassivesi. Puurkaevu vesi võib sisaldada aga ohtlikult palju lupja. Orhideedele ei meeldi kraanivees pigem selle puhastamiseks kasutatud fluoriid ja vanasti kasutusel olnud kloor). Fluoriidid ei lendu, kui lasete veeanumal seista, nende kontsentratsioon hoopis suureneb, sest vesi aurub.

Väga hästi sobib kastmiseks akvaariumivesi. Siiani on tundnud end hästi ka taimed, mida olen kastnud filterkannu veega.

Kuidas väetada

Väetage spetsiaalse orhideeväetisega. Eelistage kloori- ja fluoriidivabasid väetisi, kuigi need on pisut kallimad. Järgige pakendil antud õpetust või konkreetse taime väetamise juhendit. Kui pakendil on öeldud, et kasvuperioodil märtsist septembrini andke väetist üks kord nädalas ja pimedatel kuudel oktoobrist veebruarini iga nelja nädala tagant, siis nii tehkegi. Õitsemise ajal ja siis, kui taim ajab uut õisikuvart, tuleb teda rohkem kasta ja väetada.

Enne väetamist kastke substraat alati korralikult märjaks, et mitte kahjustada juureotsi. “Uputamisel” lisage vajalik kogus väetist vette enne poti välja võtmist.

Orhideele sobib ka kaktuseväetis. Samuti võib kasutada õitsvate toalillede väetist, kuid sel juhul peab kastmislahus olema neli korda lahjem.