Pisipuud on n-ö hooajataimed nagu jõulutähed või alpikannid, mis on mõeldud pärast “tarvitamist” äraviskamisele. Üks tõeline taimesõber ei raatsi seda mõistagi teha ja üritab neid edasi kasvatada.

Suureviljaline küpress (Cupressus macrocarpa) ‘Coldcrest Wilma’ on silmatorkavalt ilus helerohelise õrna võraga puu. Kahjuks on ta äärmiselt külmaõrn ning pole vähimatki lootust, et ta meie kliimas aias kasvaks. Aga toas valgusrikkas kohas, kus pole liiga soe, saab teda edukalt hoida aastaid ning ta võib üsna suureks kasvada.

Kalifornia ebaküpress (Chamaecyparis lawsoniana) ‘Ellwoodi’. Kui puuhakatist hoida toas valges ja võimalusel jahedas kohas, võib ehk õnnestuda teda aias edasi kasvatada. Suurt mõtet sel siiski pole, sest kui tuleb mõni külmem talv, hukkub ta kindlasti. Kui puuke püsib kevadeni kena, istutage ta hoopis lillekasti.

Lõhnav ebaküpress (Chamaecyparis thyoides) ‘Top Point’ on oma kompaktse võra ja väga tihedate pehmete okaste tõttu eriti kaunis mini-potipuu. Kahjuks pole teda meie kliimas võimalik väljas kasvatada. Pärast aastavahetuse pidustusi leidke talle valge ja jahe koht ning kevadel istutage lilleanumasse. Koos suvelilledega saate teha toreda kompositsiooni.

Kõrge araukaaria (Araucaria heterophylla) ongi toataim. Kui saate talle pakkuda sobivaid kasvutingimusi, on teil aastateks kodus olemas jõulupuu, mida ehtida. Kõrge araukaaria sobib suuremasse valgesse ja jahedamasse ruumi. Ideaalne, kui talvel saab ta olla umbes 10° soojusega kohas. Araukaaria armastab kõrget õhuniiskust, kergelt happelist mulda ja pehme veega kastmist. Väetage teda märtsist septembrini.

Meelespea hooldajale:

Suveks tore potipuu

- Ideaalne, kui saate hoida mini-potipuid kevadeni jahedas (u 10°) valges ja niiskema õhuga ruumis.

- Kastke nii, et muld püsiks parasniiske.

- Kui hoiukoht potipuule sobib, hakkavad kevadel kasvama noored võrsed.

- Tiheda võra saamiseks kärpige pisut okste tippe.

- Istutage puuhakatised veidi suuremasse potti ja hakake väetama. Kasutage okaspuudele mõeldud väetist.

- Kui öökülmad on möödas, saab potid õue viia. Ebaküpressid ja küpressid sobivadki pigem potis kasvatamiseks: suvel on okaspuu-anumatega tore haljastada terrasse, rõdusid ja treppe, talveks saab aga potid tõsta jahedasse valgesse ruumi külma eest hoiule.