Mitu moodust vutimunade manustamiseks
Eestis kasvatatakse vutte juba 40 aastat, kuid nende kenade kirjude munade söömine pole väga levinud. Kuidas vutimune valmistada, selgitas aastakümneid vuttide aretusega tegelenud professor Harald Tikk.
Kõige lihtsam on neid keeta. Kui kasutada toasooje vutimune, on piisav keeduaeg 1 minut, külmkapist võetute puhul 1,5 minutit. Seejärel tuleks munad külma vette jahtuma panna. Jahtunud mune tuleks rullida laua peal, nii et koor praguneb. Koorimist peaks alustama muna jämedamast otsast ja koor peaks spiraalselt pealt ära tulema.
Teine võimalus on neid mune praadida või kasutada küpsetistes. Väikseid mune on tüütu lahti koksida, selle asemel on palju mugavam kasutada spetsiaalseid vutimunakääre, mis näevad välja nagu auguga käärid. „Need võiksid olla igas kodus. Ma ei oskagi muudmoodi mune avada,” ütles Harald Tikk neid kääre näidates.
Üks võimalus on valmistada otse pidulauas vutimunakokteil. Selleks tuleb toores lahtilöödud terve rebuga vutimuna libistada viinaklaasi põhja, kallata sellele 20-30 ml valget viina ja kohe - "Terviseks!". Kohe selle pärast, et viinas hakkab munavalge alkoholi mõjul kalgenduma ja seetõttu muutub naps hägusaks.
Tartumaal Järveotsal asub Euroopa ja Põhjamaade suurim vutifarm, kus on 60 000 lindu. Seal toodetud munad on rikastatud oomega-3 rasvahpetega, olles inimeste jaoks eriti tervislikud ja vähendades südame-veresoonkonna haiguste riski. Vurimunades ja apteegikapslites oomega-3 rasvhapete hinda võrreldes avastas Harald Tikk, et vutimunadega oomega-3 rasvhappeid ostes saab tarbija vutimuna pea tasuta. Üks selline rikastatud vutimuna sisaldab keskmiselt 50 mg oomega-3 rasvhappeid.