Juhul kui roosid kattuvad kuni 10 cm paksuse lumevaibaga, hoiab see nn soe kasukas peenraroosid kuni -20°C korral terved. Kahjustada võivad saada õrnemate roosisortide võrseotsad, mis ulatuvad lume alt välja.

Mart Ojasalu räägib, et kõik need, kes muldasid roosidele 10-20 cm mullakihi, on hästi toiminud ja nendel probleeme esineda ei tohiks.

Ka soojade ja vihmaste ilmadega vajus niiskus kuhilates allapoole, kaitstes roose liigniiskuse eest. Kuhilates on muld alati kuivem.

"Roosidele asetatud lehed on alati seotud riskiga. Soojade ilmadega algab lagunemisprotsess, mille tagajärjel hakkavad arenema seened. Iseasi, kui peal oli koormakate, mis hoidis lehed kuivad," märgib Mart, "oluline oli ventilatsioon."

Kasutage talvekateteks vaid kuiva materjali, ning kui võimalik, ehitage katusealuseid või konstruktsioone, millega otse maha sadav vesi talve eest kaetud taimedelt eemale juhtida.

Iga aiapidaja teab, et suured kahjustused võib kaasa tuua mitte niivõrd külm, vaid liigniiskus ning külma ja sooja vaheldumine. Kui peenrasse koguneb vett, siis tuleks sinna teha rennid, et liigvesi eemale juhtida.

Valige külmaõrnadele taimedele võimalikult hea kasvukoht: tuulte eest varjatud, soe ja päikeseline. Õige kasvukoha valikul on olulised taimede looduslikud kasvutingimused.