Kas sina tead, millise kodukindlustuse eest sa igakuiselt maksad? Millal sõlmisid kindlustuslepingu ning millal selle viimati üle vaatasid? Kas tead, milliste õnnetusjuhtumite puhul on õigus saada hüvitist? Kas kümme aastat tagasi valitud kindlustuskaitsed on endiselt piisavad või peaks suurendama kaitsete suurusi? Need on küsimused, mida peaks endalt aeg-ajalt küsima iga kinnisvaraomanik.

Kaks hoiatavat õpikunäidet

Hiljuti toimus kaks traagilist tulekahju, kus suured majad said niivõrd kannatada, et mõlemad tuleb nullist üles ehitada. Kuigi mõlemal majal oli kodukindlustuse leping sõlmitud, oli kodune vara paraku kindlustatud vaid 10 000 euro väärtuses.

Kui aastaid tagasi võis 10 000 eurot tunduda väga suurena, siis täna saab sama summa eest soetada üksnes kõige elementaarsema. See aga tähendab aga, et ülejäänud vara - olgu selleks harrastusvahendid, raamatud, riided, jalanõud – võivad jääda hüvitamata.

Tihtipeale ei mõtle inimesed ka sellele, et nende traagilisest sündmusest võivad osa saada naabridki. Selle vastu aitab vastutuskindlustus. Kui korteri kindlustamisel mõistetakse, et võidakse kogemata ka alumisi naabreid uputada, siis eramajade puhul tavaliselt vastutuskindlustust ei võeta.

Tuua võib aga mitmeid näiteid, mille puhul võib tunduda, et naabermaja on küll kaugel, kuid tegelikult saab siiski tulekahjust osa. See aga tähendab, et niigi traagilise sündmuse ohvriks langenud perekonnal tuleb enda taskust hüvitada ka naabrile tekitatud kahju. Ning veel - suuremate tormide puhul on tavaline, et sinu aias olev puu võib kukkuda naabri aia või kasvuhoone peale või maandub sinu aiamööbel naabermaja aknas.

Vaid viis minutit

Paljud kindlustusseltsid sõlmivad kodukindlustuslepingu perioodiga üks aasta ning uue perioodi alguses saadetakse paberkandjal või e-kirja teel uus poliis. Kui uus poliis saabub, onigati mõistlik võtta viis minutit aega ning üle vaadata, mille eest sategelikult maksad. Ehk oled viimase aasta jooksul soetanud uut kodutehnikat või harrastusvahendeid, mille tulemusel on koduse vara väärtus kasvanud?

Kui sa ei tea mis kuulub koduse vara kaitse alla ja millistel juhtudel on võimalik üldse kahjuavaldus esitada, siis võta ühendust oma kindlustusandja või -vahendajaga ja küsi, mille eest sa igakuiselt maksad.