Kuidas hoida soojust

Külvinõuks võtke madalam anum, näiteks plastkarp. Täitke see umbes 5 cm paksuselt mullaga, vajutage pinnas kergelt tihedamaks ja kastke pritsiga põhjalikult niiskeks.

Seemned võib mullale laduda ritta või laotada hajusalt. Seemnete vahele jätke vähemalt 5 cm. Kui külvata tihedamalt, tekib tärganud taimehakatisel tunne, et “olen naabrist parem ja kasvan pikemaks”, ning ta venib välja.

Katke seemned 1,5 cm paksuselt mullaga. Vajutage see tihedamaks ja niisutage pritsiga korralikult läbi.

Pange anumale niiskuse ja soojuse hoidmiseks peale klaas või kile. Idanemiseks piisab täiesti, kui sooja on 18–20°. Kui temperatuur püsib ühtlane ja külvianum ei kuiva läbi, pole vaja katet eemaldada enne, kui taimed on tärganud.

Külvianum ei pea olema pimedas, sest kui tärkav taim nina välja pistab, tahab ta kohe valgust, siis venib ta vähem.

Tõusmete tärkamine

Jälgige, et mulla pind ei muutuks kuivaks. Kui see juhtub, kergitavad tõusmed selle nagu kaane õhku ja hakkavad venima, kuna kaane all on ju pime. Külve kaetakse ka liivaga, et kate oleks raskem, samuti hoiab liivakiht mulla niiskust.

Elujõuline seeme tärkab juba mõne päeva pärast, tavaliselt kulub kuni nädal.

Kui esimesed tõusmed hakkavad end mullast välja ajama, eemaldage kohe kate ja asetage külvianum võimalikult valgesse paika, sest rohelised idulehed vajavad kasvamiseks ja fotosünteesiks valgust. Sooja võiks olla umbes 20°.

Jälgige, et tugev varakevadine päike ei kõrvetaks õrnu tõusmeid. Päikese eest kaitsmiseks katke aken valge paberi või õhema kattelooriga. Ärge katke taimi looriga.

Allikas: Merike Rosenberg Järve talu aiandist