• Selleks, et kooritud kartulid ei tumeneks, hoidke neid vees, kuid ainult lühikest aega, sest lämmastikuühendid ja suhkrud lähevad välistest kihtidest üle vette ja C-vitamiin hakkab lagunema.

  • Kartulid ei lähe keetmisel sinakaks, kui enne keetmist panna vette veidi äädikat.

  • Kartuli maitse paraneb, kui keetmise ajal lisate vette paar küüslauguküünt.

  • Et külmast näpistatud kartulite magusat maitset kõrvaldada, hoidke neid enne külmas vees, siis pange keevasse vette ning lisage lusikatäis äädikat.

  • Kartulid küpsevad ahjus kiiremini, kui neid on enne hoitud 10 minutit kuumas vees.

  • Ärge lisage kartulipüreele külma piima, see muudab pudru sinakaks ja rikub maitset.

  • Kartulipuder on eriti maitsev, kui sellele enne laualetoomist lisada vahustatud munavalge.

  • Muutke soolast suppi magedamaks, pannes sinna tooreid kartulilõike. Enne supi laualeandmist korjake need muidugi välja.

           Allikas: Targu Talita, 1988

Kartul jõudis Eestisse 1730.-1750. aastatel. Siin on nüüdseks aretatud 41 kartulisorti ja pidev töö selles valdkonnas on Jõgeval käinud juba alates 1920. aastatest.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena