• Selleks, et kooritud kartulid ei tumeneks, hoidke neid vees, kuid ainult lühikest aega, sest lämmastikuühendid ja suhkrud lähevad välistest kihtidest üle vette ja C-vitamiin hakkab lagunema.

  • Kartulid ei lähe keetmisel sinakaks, kui enne keetmist panna vette veidi äädikat.

  • Kartuli maitse paraneb, kui keetmise ajal lisate vette paar küüslauguküünt.

  • Et külmast näpistatud kartulite magusat maitset kõrvaldada, hoidke neid enne külmas vees, siis pange keevasse vette ning lisage lusikatäis äädikat.

  • Kartulid küpsevad ahjus kiiremini, kui neid on enne hoitud 10 minutit kuumas vees.

  • Ärge lisage kartulipüreele külma piima, see muudab pudru sinakaks ja rikub maitset.

  • Kartulipuder on eriti maitsev, kui sellele enne laualetoomist lisada vahustatud munavalge.

  • Muutke soolast suppi magedamaks, pannes sinna tooreid kartulilõike. Enne supi laualeandmist korjake need muidugi välja.

           Allikas: Targu Talita, 1988

Kartul jõudis Eestisse 1730.-1750. aastatel. Siin on nüüdseks aretatud 41 kartulisorti ja pidev töö selles valdkonnas on Jõgeval käinud juba alates 1920. aastatest.