Liike, mis ei kuulu sertifitseeritavate taimeliikide loetellu võib importida nii samaväärsust omavast kui ka mitteomavast riigist, kuid peab arvestama taimetervise sisseveonõuetega.

Taimetervise nõuded

Taimetervise nõuete kehtestamise põhjus peitub selles, et teatud taimeliigi seemnetega võib kaasneda oht mõne ohtliku taimekahjustaja sissetoomiseks Euroopa Liitu.

Nõuded tähendavad, et Euroopa Liitu sisenemisel peavad need seemned olema varustatud taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendiga (fütosanitaarsertifikaadiga) ning seda ka juhul kui seemneid tellitakse veebipoodidest.

"Alates 2014. aastast kuuluvad taimetervise kontrolli alla hariliku sibula, porrulaugu, murulaugu, aedoa, paprika ja tomati seemned, sest nendega võivad levida teatud haigused ja nematoodid, mida sageli esmapilgul me ei pruugigi märgata, kuid mille mõju avaldub hiljem saagikuses," kirjeldab nõunik Ülle Metsman taimetervise ja aianduse osakonnast.

Mis puudutab nn musta tomati seemneid Ameerika Ühendriikidest, siis samaväärsuse nõue on selle riigi puhul täidetud. Lisaks peavad olema täidetud ka taimetervise nõuded ning peab arvestama, et kui musta tomati sort ei ole kantud Euroopa Liidu sordilehte, siis ei tohi seda siin turustada vaid võib kasutada ainult oma tarbeks.

Sordilehed orientiiriks

Terves Euroopa Liidus kehtib reegel, et teatud taimeliikide sortide seemneid võib turustada vaid juhul, kui sort on kantud Euroopa Liidu põllukultuuride või köögiviljakultuuride sordilehte.

Sordilehte kantud sordi turustatavad seemned peavad vastama kvaliteedinõuetele ning olema nõuetekohaselt pakendatud ja märgistatud. Turustamiseks loetakse müügiks pakkumist, müügi eesmärgil omamist, müümist või muul viisil tasuta või tasu eest üleandmist.

Maksu- ja Tolliamet kontrollib piiril seemnete importi ning konfiskeerib mittesamaväärsest riigist sisse toodud seemned. Samuti kontrollivad ametnikud postipakke.