Mida ei tohiks teha?

Üldiselt peaks loobuma tolmuharjast — see lennutab tolmu igale poole mujale laiali ja palke see puhtaks ei tee. Linaõliga viimistletud palk ei ole supersile ja haarab tolmu kinni, nii et kui tolmuharjaga keerutada, siis lendleb tolm lihtsalt lähedal olevatele teistele palkidele.

Samuti ei tohiks seinu pesta keemiliste vahenditega, see peaks olema suhteliselt endastmõistetav, et loodusliku seina kallale nendega ei minda.

Kuidas puhastada ja millega?

Palkmaja siseseinte puhastamiseks kasuta sooja vett ja froteekäterätikut. Eelnevalt ei ole tarvis tolmu kokku pühkida, sest niiske rätikuga pühkimine teeb oma töö korralikult. Eriti head on vanad nõukaajast pärit rätikud, mis ei aja ebemeid ja on hästi imavad. Iga seinajupi järel raputa rätik puhtaks, sest palkide küljest tuleb teinekord ka pinde või saepuru, ja seejärel loputa voolava vee all rätik puhtaks. Ämbris loputamist ei ole soovitav teha, sest igasugused osakesed, mis seinalt rätiku külge said, jäävad vette ulpima ja on kohe puhta rätiku küljes tagasi.

Enne kui asud palkide kallale, siis võta seintelt maha kõik pildid ja muu ilukraam, ja nihuta seinte äärest eemale kogu mööbel. Hoia tolmuimeja käepärast, sest sellega on hea kohe alla kukkuv tolm ja sodi ära tõmmata nii maast kui ka mööblilt.

1. Alusta laetaladest. Nende peal on tolmu ja igasugust puru teinekord päris korralikult. Koos laetalade puhastamisega võta aega ka lambikuplite puhastamiseks. Äravõetavad lambikupleid pese samuti sooja voolava vee all, ja mitteäravõetavaid osi saab pühkida sama lapiga, millega puhastad laetalasid, puhtama otsaga lihtsalt. Järjekord võiks olla selline, et enne puhastad laetalad ja siis lambid.

2. Võta sein ette tööjärkudena. Ristumiskohast ristumiskohani on näiteks üks tööjärk. Järkude kaupa säilib puhastamissüsteem ning midagi ei jää vahele.

3. Alusta seina puhastamist lae alt, liikudes horisontaalselt pühkides allapoole. Alt üles ei ole hea seina puhastada, sest rätiku küljest tulev sodi kukub puhtaks tehtud palgi peale ja nii ei ole puhastamisest tolku üldse.

4. Palkide ristumiskohas on alati rohkem tolmu, sealt on hea puhastada käterätikunurgaga — nurka sobibki nurk ju!

5. Puhasta lahtise rätikuga, st et ära keera seda nutsakusse. Hea on hoida kätt rätiku peal sõrmed harali, sest nii haarab rätikuga kämmal terve palgi pealmise osa ja allapoole liikudes puhastab lahtine rätiku osa ka palgi alumist kumerust.

6. Kõik ukse- ja aknapealsed ja kardinapuud tee ka kohe puhtaks.

7. Alla liistude juurde jõudes tee puhtaks ka need. Liistud ja nende ümbrus oleks enne mõistlik tõmmata puhtaks tolmuimejaga, et seinalt kukkunud tolm ja sodi saaks eest minema.

Kui üks sein on puhas, siis tõmba seina ääred ja lähedus tolmuimejaga puhtaks, nii ei tassi sa tolmu ja sodi jalgadega majas edasi.

Palgist köögiseinte ja eriti pliidi läheduses olevate seinte puhastamiseks sobib üldjuhul samuti soe vesi ja käterätik, aga kui sein on väga must, siis võid kasutada õrna seebivett. Pärast puhasta palk üle puhta vee alt tulnud rätikuga.

Nagu öeldud, võtab sisepalkide puhastamine omajagu aega ja võrdub kevadise suurpuhastusega. Ühes sellega on hea ette võtta ka akende ja uste pesu, seda kõike aga ei pea loomulikult ühe päevaga tegema. Ka palke võib tuba haaval puhastada.

LOE LISAKS: