Tõelise muruskulptori arsenali kuulub kasvumuld, turvas ja muruvaip või hea muruseeme. Kõigepealt tasub oma idee paberile visandada ja mõelda, kas see on üldse teostatav. Algaja muru­skulptor peaks koduaias katsetama vormidega, mis on kontaktis maaga. Geomeetrilistest vormidest võiksite alustuseks proovida teha maasse uputatud poolringe või võimalikult laugete külgedega koonust.

Räpina Aianduskooli õpetaja Mairold Mänd selgitab, kuidas muruskulptuuri tehakse. “Kõigepealt tuleb ette valmistada tugev aluspind, millele saaks pinnasest vormida vajalikud vormid. Tuleb vaid jälgida, et küljed oleksid piisavalt lauged,” juhendab ta. “Vertikaalsel seinal teatavasti muru ei kasva. Arvestada tuleb ka sellega, et neid külgi hakkab vihm oma maitse järgi vormima. Selle vältimiseks on soovitatav rajada vormi alla dreeniv kiht.”

Lamava inimfiguuri jaoks võib teha karkassi, mis on seest täidetud kasvumullaga. Nüüd jääb ainult muuta must pind roheliseks skulptuuriks. Karkassi võib katta riidega ja külvata seemned selle alla. Sisse võib rajada kastmissüsteemi, mille kaudu vesi ja toiteelemendid mulda jõuavad. Karkass väldib seda, et sadu vormi rikuks.

Mairold Mänd soovitab viimistluseks kasutada pigem siirdmuru, sest siis jääb ära külvamine ja murutaimede küllaltki aeglane tärkamine. “Kui tegu on kalde all pindadega, siis ei ole külvimuru ka kõige parem valik. Vihmavesi võib seemned ära uhtuda,” õpetab aednik.

Rohkem loe muruskulptuuridest värskest Maakodust või DIGIAJAKIRJAST.