Samuti jäi tööriistakuuri lammutusest järele kohati värvikihiga kaetud vanade laudade kuhi. Esimese hooga tekkis tahtmine kõik prügimäele saata.

Kuna igal aastal olen olemasolevatest vahenditest valmistanud kasvulava või isegi pooliku kilehoone, siis nüüd tegin viinamarjadele uue seina, mis kaitseks nii külma kui tuule eest.

Tööriistad ja materjalid

Tööriistad: haamer, saag, akutrell, kruvid (kontrollige enne, et kruvid oleksid paraja pikkusega), mööbliklammerdaja, peenike traat, näpitsad.

Materjalid: vanad lammutustööst järele jäänud lauajupid, bambus- või pilliroost aed.

Viinamarjadel olid jämedad tugipostid juba olemas, aga kui soovite samasugust seina teha oma aia liigendamiseks, näiteks istumiskohale tuulevarjuks või muude külmakartlike taimede jaoks, vajate lisaks kolme või pikema seina jaoks enamat tugiposti.

Ehituse käik

Kontrollisin enne ehitama asumist tugipostide püsivust. Kui need kõiguvad, tuleks nad uuesti paigaldada ja võimalikult sügavale maasse taguda. Kõik lammutusest alles jäänud lauad ei olnud ühepikkused. Mõõtsime tugipostide vahe ära, ning lauad, mis olid pikemad, saagisin lühemaks. Otsustasin lüüa lauad vaheldumisi – nii tundus ilusam ja ka praktilisem.
Vanadest laudadest alus, millele kinnitasin roomati.

Kui lauad said akutrelli abil kruvidega tugipostide külge kinnitatud, asusin vana bambusmati osi klambrilööjaga seina külge kinnitama.

Teise võimalusena võib kasutada liiste ja lüüa väikeste naelte või ka kruvide abil pilliroost või bambusest aed või roost mattide osad seina külge.

Lõpuks võib aia ka kergelt õliga katta. Selleks sobib linaõli või muu puiduõli, aga soovitaksin ka lahustit lisada. Linaõli on looduslik ja toitev, mistõttu välistingimustes võivad seda närima tulla ka väikesed loomad, putukad või linnud.

Tulemust näete fotol. Vanad ja viletsad materjalid mõjuvad sellises koosluses stiilse ja lausa uuena!