Kerged ja kiired suvised toidud grilljuustuga
Grillihooaeg on täies hoos, kuid see ei tähenda sugugi, et grillida saab ainult liha. Mitmed kohalikud piimatööstused valmistavad grilljuustu, mis sarnaneb Küprose Halloumiga.
Halloumi on Küproselt pärit valget värvi poolkõva soolakas laagerdamata juust, mis on populaarne ka Kreekas, Türgis ja mujalgi. Halloumi’t valmistatakse enamasti kitse- ja lambapiimast, vahel ka lehmapiimast. Kuna halloumi sulamispunkt on kõrge, sobib see hästi praadimiseks ja grillimiseks.
Halloumi maitseb paremini just küpsetatult (praetult või grillitult) ja soojana, siis see on seest kreemjas ja pehme, aga väljast krõbe. Jahtudes hakkab juust hamba all n-ö kriuksuma. Sama kehtib ka eestimaiste grilljuustude kohta, nii et allolevates retseptides võib kasutada halloumi asemel kohalikku kraami.
Retseptid:
Suvikõrvitsasalat grillitud halloumi’ga
Halloumi-vrapp
Halloumi-peekoni ampsud
Halloumi-köögiviljavardad
Maasika-šokolaadikook