Mittenakkuva kattega pannid


Mittenakkuva kattega pannid on kõige paremad igapäevaseks kasutamiseks – neid on lihtne puhastada ning neid on saadaval lai valik kõikidele pliiditüüpidele. Küll aga ei sobi neid kasutada iga toidu valmistamiseks.

Reeglina sobivad non-stick-pannid kasutamiseks madalatel ja keskmistel temperatuuridel ning on suurepärased toidu soojendamiseks. Kui sellistel pannidel on bakeliidist valmistatud käepide, võimaldab see toitu lisaks pliidile soojendada ning valmistada ka ahjus kuni 150 kraadi juures.

Eriti hästi tulevad sellised pannid toime kleepuvate toitudega nagu näiteks praemuna ja pannkoogid ning tänu spetsiaalsele pinnakattele kulub non-stick-panniga kokkamiseks vähem rasvainet.

Liialt kõrged temperatuurid seevastu rikuvad mittenakkuvat katet ja vähendavad ka panni eluiga, seega oleks liha pruunistamiseks mõistlik kasutada mõnda teist panni.

Kui pann on kaetud keraamilise kattega, kannatab see teflonpannist pisut kõrgemat kuumust, kuid kipub suurematel temperatuuridel kummi minema ning ei sobi seega gaasipliidil kasutamiseks.

Panni valides tuleb olla tähelepanelik, et pinna töötlemiseks ei oleks kasutatud PFC-ühendeid ehk perfluooritud kemikaale, mis on tervisele ohtlikud.

Kuumust taluv malm


Malmpann on küll raske ja vajab ka esiti natukene harjutamist, kuid pakub mitmekülgseid võimalusi maitsva toidu valmistamiseks. Kuna malm on loodud kõrgeid temperatuure taluma, sobib see eriti hästi just liha pruunistamiseks ja valmistamiseks, samuti ahjuroogade ja -praadide tegemiseks. Parema puudumisel sobib kasutada ka vokkimiseks ning seda võib asetada koguni grillile.

Seevastu õrna tekstuuriga kala liiga kõrget kuumust ei vaja, sest võib kergesti katki minna ja seepärast malmpann kala praadimiseks kuigi hästi ei sobi.

Malmpannist hoidke eemal äädikat, tomatikastet ja sidrunit sisaldavad road, sest happeline koostis ei ole panni kattele hea ning toit võib sellele kinni jääda. Lisaks põhjustavad needsamad koostisosad metalse kõrvalmaitse tekkimist.

Malmpanni kuumenemine võtab rohkem aega, kuid hoiab paremini soojust ning ühtlast temperatuuri.

Seega sobib malmpann hästi kasutamiseks ka elektripliidil, sest suudab sealsete suurte temperatuurikõikumistega kauem kuumust säilitada.

Roostevaba küpsetab ühtlaselt


Roostevabad pannid on vastupidavad, kriimustuskindlad ja kestavad kaua. Need on üldiselt kergemad kui malmpannid, kuid kvaliteetseimad neist on siiski veidi raskemad, sest neil on mitmekihiline põhi, millega saab ühtlasema temperatuuri. Teraspannide paks põhi sobib erinevate pliiditüüpidega.

Enne kokkamist laske selline pann kuumaks, siis lisage suurem kogus rasvainet, kuumutage, keerake temperatuur madalamaks ja alles siis saab praadima asuda.

Roostevabast terasest panne kaetakse ka mittenakkuvate pinnakatetega, mis võimaldavad sarnaselt mittenakkuvate pannidega valmistada toitu väiksema koguse rasvainega.

Panni eluea huvides jälgige täpselt pakendil olevaid viiteid, mis tüüpi pliitidele need mõeldud on.