3 suurepärast võimalust säilitada kukeseeni
Kukeseente aeg on käes! Kes korjab neid metsas ise, kes käib turul neid kollaseid seenekesi varumas. Kuid alati on ikka see küsimus, kuidas neid kõige paremini ka talveks säilitada.

Külmutamine. Sügavkülmutamisel säilib suuresti seente algupärane maitse ja aroom, kannatada võib pisut saada tekstuur. Seened tuleb puhastada ja tükeldada ning panna kuival teflonpannil nõrgale tulele. Kui seentest hakkab eralduma mahla, võib kuumust suurendada. Jätkata keskmisel kuumusel, kuni kogu vedelik on seentest eraldunud ja aurustunud. Lasta pannil jahtuda, pakkida seened ühe söögikorra suurustesse karpidesse, hoida 12 tundi või kauem tavalises külmkapis, seejärel panna karbid sügavkülmikusse. Rasvainet seente kuumutamisel lisama ei pea - see võib sügavkülmas nende maitse pikemal säilitamisel kui 6 kuud hoopiski rikkuda. Soovi korral võib lisada soola.
Kuivatamine. Kuivatamiseks passivad hästi kõik seened, mis ei vaja kupatamist. Eriti hea on kuivatada kukeseeni. Kuivatatavaid seeni korja kuiva ilmaga, siis on neis kõige vähem vett. Puhasta seened kuivalt – ära pese ega loputa neid. Paksema viljalihaga isendid lõika 0,5 cm paksusteks tükkideks. Õhemad ja väiksemad võid kuivatada tervelt. Kuivata seeni soojas, kuivas, õhurikkas kohas nöörile riputatuna või õhukese kihina küpsetuspaberile või võrgule laotatuna. Päikesepaistelise ilmaga võid kuivatada seeni õues, muul ajal köögis pliidi kohal või ahjus restil – algul 40–50°, hiljem 70–80° juures. Seened on parajalt kuivad, kui need on painduvad, kuid ei murdu ega eralda pigistades mahla. Säilita neid paberkotis või kaanega purgis kuivas ja hämaras kohas.
Lüheldane säilitamine rasvaines. Selleks hauta seeni õlis, võis või rasvas koos sibula ja maitseainetega. Tõsta purki ning suru tihedalt kokku, jälgides, et sinna kindlasti õhku vahele ei jää. Vala peale kuum rasvaine, nii et see ulatub 1 cm ulatuses üle seente. Hoidise säilivusajaks on kahjuks siiski keskmiselt vaid 2–3 kuud.
Allikas: Toidutare veebileht