Veebilehe Kitchen.com andmetel sõltub riisi säilivus sellest, kuidas seda jahutatakse ja hoitakse. Kuid üldiselt on hea mõte sellest loobuda, kui teil on seda olnud kolm kuni neli päeva. Jälgida tasub märke, mida muude toitude puhul ei pruugi te vaadata.

1. See on ülikõva ja kuiv

Kuivus on visuaalne vihje sellest, et teie riis on hakanud riknema. Turvaline on veel süüa riisi paar päeva pärast valmistamist. Pärast seda hakkab riis juba riknema ja kõvaks muutuma.

2. Toidumürgitus

Keedetud riisi ei tasu liiga kaua toatemperatuuril hoida. Niiskusrikas keskkond loob bakteritele ideaalsed tingimused bakterite paljunemiseks. Riisi külmikus hoidmine küll ei peata bakterite vohamist, kuid aeglustab seda kindlasti.

Keetmata riis võib sisaldada batsillide bakteri eoseid. Isegi pärast keetmist võivad need eosed ikkagi ellu jääda. Kui keedetud riisi korralikult ei käidelda, jahutata ega uuesti kuumutada, võivad bakterid põhjustada toidumürgituse.

Seega, kui jätsite keedetud riisi enne külmkappi panemist toatemperatuuril istuma kauemaks kui kaheks tunniks, võib olla parem vähendada riski ja visata see komposti või prügikasti.

3. mitmekordne soojendamine ja jahutamine

Mida vähem te riisi (ja teisi toite) jahutate ja uuesti kuumutate, seda parem. See pakub bakterite kasvuks ideaalset keskkonda. Hea rusikareegel on riisi ülejääke kuumutada ainult ühe korra. Pärast seda visake jäägid pigem prügikasti.

4. Ebameeldiv lõhn

Kui riis lõhnab juba ebameeldivalt, on see selge märk, et on riis minema visata. Selleks ajaks on see riis olnud külmkapis kindlasti üle nelja päeva ja seda pole enam ohutu süüa.