Küpsised tehakse traditsiooniliselt valmis päev enne püha Nikolause päeva, 6. detsembrit, kasutades spetsiaalseid puidust vorme või graveeringutega tainarulle.

Eestis pole spekulaas veel nii suurt populaarsust saavutanud, jäädes traditsiooniliste piparkookide varju, kuid õnneks on neid meie poodides ikka saada.

Küpsised on imehead tee, kakao või kohvi kõrvale, ent neid saab kasutada ka teiste toitude-jookide valmistamisel. Siin ongi mõned retseptid, mida advendiajal proovida.


Õuna-kaneeli juustukook spekulaasipõhjal

Põhi

100 g spekulaasiküpsiseid
3 sl sulatatud võid
2 sl pruuni suhkrut

Kate

200 g Crème Fraîche’i
2–3 sl tuhksuhkrut
0,5 tl kaneeli

Täidis

1 suur õun
veidi sidrunimahla
500 g toorjuustu
190 g suhkrut
3 muna
1 vanillikaun
1 tl kaneeli

Pange ahi soojenema 175 kraadi peale. Vooderdage 18 cm diameetriga vorm küpsetuspaberiga.

Pange küpsised kilekotti ja purustage need tainarulliga. Sulatage või kastrulis, laske veidi jahtuda ning lisage seejärel suhkur ja küpsisepuru. Segage segu korralikult läbi ja valage vormi. Küpsetage umbes 15 minutit. Võtke ahjust ja laske jahtuda.

Täidise jaoks koorige õun ja lõigake väikesteks tükkideks. Niristage peale sidrunimahl ja pange kõrvale. Segage toorjuust suhkru, vanillikaunast välja kraabitud seemnete ja munadega kreemjaks massiks. Seejärel lisage kaneel ja õunad.

Pange täidis jahtunud tainapõhjale ja küpsetage 160 kraadi juures umbes 75 minutit. Laske koogil veel 15–20 minutit paokil uksega ahjus jahtuda.

Katteks segage ained omavahel ning määrige täiesti maha jahtunud koogile. Kaunistage vähese fariinsuhkru ja kaneeliga. NB! Parim on panna juustukook ööseks külmkappi ja katta see Crème Fraîche’i seguga alles järgmisel päeval.

Spekulaasikreem kookospiimaga
150 g spekulaasiküpsiseid
50 g õunapüreed
100 ml mandlipiima
150 g kookospiima
¼ teelusikatäit kaneeli
25 g jahvatatud sarapuupähkleid
1–2 sl riisisiirupit
vanillijogurtit
terveid sarapuupähkleid (kaunistuseks)

Purustage küpsised köögikombainis peeneks puruks. Lisage ülejäänud ained ning segage kreem hästi läbi.

Serveerimiseks pange klaasi lusikaga esmalt kiht kreemi, siis jogurtit ning veel kiht küpsisekreemi. Kaunistage pealt vähese jogurti ja pähklitega ning andke kohe lauale.

NB! Kui soovite magustoidu varem valmis teha ja seda külmkapis hoida, arvestage, et küpsisekreem kõvastub. Maitset see aga loomulikult ei mõjuta!

Riisisiirupit saab osta näiteks Mahe­marketist (Horizon Rijststroop), kuid selle asemel võib kasutada ka agaavi- või mõnda muud siirupit.

Spekulaasiliköör
30 g pruuni suhkrut
100 g spekulaasiküpsiseid
1 tl kaneeli
1 tl kakaod
200 g vahukoort
200 g piima
100 g vodkat või valget rummi

Purustage küpsised, suhkur, kaneel ja kakao köögikombainis väga peeneks puruks. Pange segu potti koos koore ja piimaga ning laske tasasel tulel umbes 10 minutit podiseda.

Võtke tulelt, lisage rumm või vodka ning töödelge kannmikseris ühtlaseks. Valage pudelitesse ja säilitage külmkapis.

NB! Kui jook tuleb liialt paks, lisage piima!

Kas loetud artikkel vastas Teie ootustele?
Ei ole üldse rahul Olen väga rahul