RETSEPTID | Magus jõuluootus eksootiliste spekulaasimaitsetega
Kaili Eerma
Spekulaasiküpsised on koloniaalajastu mõjutusena tuntud ka mõnel pool Indoneesias, kus neid samuti jõuluajal pakutakse. Spekulaasi vürtsisegusse kuuluvad must pipar, kardemon, muskaat, nelk, kaneel ja ingver, mis olid 1600.–1700. aastatel Hollandi Ida-India vürtsikaubanduse olulised impordiartiklid.
Küpsised tehakse traditsiooniliselt valmis päev enne püha Nikolause päeva, 6. detsembrit, kasutades spetsiaalseid puidust vorme või graveeringutega tainarulle.
Eestis pole spekulaas veel nii suurt populaarsust saavutanud, jäädes traditsiooniliste piparkookide varju, kuid õnneks on neid meie poodides ikka saada.
Küpsised on imehead tee, kakao või kohvi kõrvale, ent neid saab kasutada ka teiste toitude-jookide valmistamisel. Siin ongi mõned retseptid, mida advendiajal proovida.