Kõige lihtsamini saab algaja seenekasvataja kodustes tingimustes ette võtta austerserviku (Pleurotus ostreatus) ja aedšampinjoni (Agaricus bisporus var. albidus) kasvatamise. Entusiastlikumad aednikud võiksid proovida kätt ka shiitakega (Lentinula edodes).

Austerservikud on austrikarbikujulise viljakehaga seened, sealt tuleb ka nende nimi. Nad kinnituvad huvitaval moel serviti puutüve külge. Neid võib leida parasniisketes metsades üle maailma, enamasti langenud puudel, seda ka näiteks Eestis. Austerservik vajab viljumiseks madalat temperatuuri ja seepärast ilmub ta lehtpuudele hilissügisel ning püsib tugevate külmade saabumiseni, soojadel talvedel võib ta viljuda kuni kevadeni.

Austerservikute kasvatamine Euroopas sai alguse Saksamaal, kus seentega läbi kasvanud, pehmenenud ning vitamiinidega rikastatud põhku kasutati söödalisandina. Selgus, et põhupallidel kasvavad seened on väga maitsvad ka inimtoiduna.

Nüüd kasvatatakse austerservikuid lehtpuupakkudel ja -kändudel metsas ning koduaias. Seenekasvandustes kultiveeritakse neid aga saepurust või teraviljapõhust toitepinnasel, uuem meetod on austerservikute kasvatamine kasutatud kohvipaksul.

Kuidas kõiki neid kolme seent kodus kasvatada, kust leida seenepakke ja mütseeli ja muid vajalikke tarvikuid? Loe edasi artiklist!

Edasi lugemiseks: