Päikese teekond reedab, et kevad pole kaugel. See tähendab, et aiasõbrad on üle vaadanud oma varasemast pärit varud ja veedavad üha rohkem aega seemneriiulite vahel. Just märts on aiapidajale uue aastaringi algus ja sellepärast on Maakodu kevadnumber justkui üks suur isutekitaja, mille fookuses on eeskätt aianõuanded.

Varakevadel täituvad meie aknalauad ettekülvidega, milleks kasutame ära kodus olevad totsikud ja anumad. Taaskasutus on moes, kuid sellelgi on omad nõrgad kohad. Eva Luigas kirjutab oma kogemustele tuginedes, mida tuleks arvestada, kui külvate seemned munakoore sisse, pabermassist munakarpi või hoopis ajalehest kokku volditud anumasse.

Märts ongi ettekülvide aeg. Kuidas valida suure hulga tomatisortide seast just kõige parem? Eva tutvustab tomatisorte, mis ei ole teda alt vedanud ja on alati tema kasvuhoones esindatud. Ta valis välja üheksa põnevamat, mida võiks proovida kasvatada. Ühtlasi annab ta nõu, milliseid toimetusi tuleks aias märtsis teha, ja valis kauplustest välja tarvikud, millest on aiapidajal eriti kasu kevadel.

Küllap on nii mõnigi aiaomanik mõelnud nagu minagi: miks ei näe minu lillepeenar ikkagi välja sama ilus nagu paljudel teistel? Mida ma valesti teen? Maastikuarhitekt Maria Palusalu õpetab, kuidas kujundada lillepeenar niisuguseks, et seda oleks silmal tõesti ilus vaadata. Igaüks saab joonise järgi kujundada oma peenra, järgides kõiki tema näpunäiteid. See on nii väärt õpetus, et tasub kasvõi välja lõigata ja seinale riputada. Palusalu aia võrratud vaated peaksid südame põksuma panema igal aianduspisikuga nakatunul.

Rõõmurohket aedniku aastaringi!

LUGEJA KIRJUTAB

Tere!

Kuna hetkel on päevakorras poja maakodu renoveerimine, on minu kui taimehuvilise huviorbiidis tavaliselt kõik aiandusega seonduv. Ajakiri saab korduvalt läbi loetud ja ka tuttavatele edasi antud.

Olen võimalusel igal aastal korra käinud pealinnas ja alati leidnud aega käia Kadriorus nimelt ikka ja jälle Jaapani aias, mis alati võlub oma seletamatu ilu ja rahuga igal aasta- ja kellaajal. Seega – ajakirja meeldivaim artikkel on seekord “Jaapani aia talvised vormid”.

Soovin ajakirja tegijatele ikka mõnusat sulejooksu ja naksakaid tähelepanekuid meie inimeste tegemistest!

Lugupidamisega

Ene Aleksejeva Tartust

Tere!

Loen teie ajakirja kaanest kaaneni. Õpin aga noorematelt uuemaid nippe ja naudin nende ilusaid kodusid.

Ja on jumalik hoida ajakirja/ajalehte käes, mitte ei raatsi tellimusest loobuda ja netti lugema kolida.

Soovin teile head tervist, olge hoitud!

Kai Innos

Tere!

Meeldis väga Rein Siku lugu pullidest. Nii ajakirjanduses kui telepildis on alati tutvustatud suuri loomalautasid või looduses elavaid mägiveiseid. Pullide suurusest, kaalust ja uhkusest on väga harva juttu. Tore oli tutvuda ka koroonaaegsete ehitistega. Tegelikult alustan ajakirja lugemist ristsõnast, kontrollin oma eelmise ristsõnavastuse üle.

Parimat soovides

Tiina Tallinnast

Tere, Maakodu toimekas pere!

Kõik lood on huvitavad, aga eriliselt jäi minul pilk peale koroonaehitistele. Inimesed on ikka leidlikud ja andekad – suu läks muigele vaadates seda savist välikäimlat.

Parimate lumiste tervitustega

Hiie Rannaste Lääne-Virumaalt

Talvetervitused!

Olen teie lugeja ajast, mil hakkas meie postkasti “potsatama” see tore ajakiri. Ka ristsõnad lahendan tavaliselt kohe ära, sest need annavad ka uusi teadmisi.

Veebruarinumbri meelisteema oli koroonaehitised. Kui ma neid ise tehtud – hästi tehtud ehitisi vaatasin, mõtlesin, et küllap oli hindajatel raske neid järjestada – nii vahvad, leidlikud ja otstarbekad olid kõik. Kindlasti polnud ühelgi meistrimehel probleeme vaimse tervisega, mis koroonakarantiinide tõttu olevat üles tõusnud. Ei tahaks näpuga näidata, kuid ütlen siiski: tehke midagi, tehke seda huvi ja rõõmuga, küll siis läheb ka karantiin kergemini mööda. Kõik need ideed ja teostused panevad kaasa elama ja imetlema. Aplaus teile kõigile!

Aitäh, toimetus, see oli meelikosutav ülevaade!

PS. Meie pere koroonaehitis on majale juurdeehitatud rõdu.

Aime Kuum Viljandimaalt