IIDNE RETSEPT | Teeme kasemahlast šampanjat
(10)Justnimelt šampanja, sest klaasist kihisevast on osanud ka maarahvas lugu pidada. Selleks võetakse kolmelt kaselt saadud mahl ehk umbes 30 liitrit kasemahla ja aetakse nelja kilo suhkruga vaskkatlas keema. Keedetakse umbes pool tundi ja riisutakse pidevalt pealt vahtu. Seejärel kurnatakse läbi linase rätiku.
Jahutatud vedelik pannakse õlleankrusse koos 4 supilusikatäie soojendatud õllepärmiga, nii et jääks ka käärimisruumi. Tuleb küll öelda, et selle koguse kohta soovitatakse aeg-ajalt käärimise ajal lisada 5 liitrit head Prantsuse veini või 2,5 liitrit konjakit koos 4 kooritud ja viilutatud sidruniga.
Kui käärimine lõpeb, siis lüüakse ääreni täidetud ankrule punn kõvasti ette ja pannakse neljaks nädalaks keldrisse seisma. Seejärel villitakse 2 teelusikatäie sõstramahlaga segatud jook šampanjapudelitesse korkide ja traatide alla ning hoitakse keldris liiva sees püsti.