Kuusekasvudel on mikroobide- ja põletikuvastane mõju, mistõttu sobivad ülemiste hingamisteede põletike, köha, bronhiidi ning kurgupõletiku leevendajateks. Aga mitte ainult - kuusevõrsesiirup võib olla ka maitseelamus omaette. Seda saab teha kuum- või külmmeetodil.

Kuumtöödeldud siirup

Pange kuusevõrsed potti ja lisage nii palju vett, et võrsed oleksid kaetud. Laske poti sisul keema tõusta, võtke pliidilt ning jätke umbes tunniks tõmbama. See aeg on piisav, et maitsed kätte saada. Seejärel kurnake ja lisage tõmmisele suhkur. Piisab, kui liitri vee kohta lisada üks kilo suhkrut, võib ka vähem.

Lisage siirupile soovi korral maitseks veidi sidrunimahla. Saadud lahust kuumutage umbes üks tund ning pange kuumalt ettevalmistatud purkidesse. Keerake kaaned kohe kinni ja säilitage jahedas.

Kuumutamiseta siirup

Pange võrsed ja suhkur vaheldumisi kokkupressitult purki ning jätke mõneks nädalaks seisma. Suhkru toimel eemaldub võrsetest vesi koos selles lahustunud kasulike ainetega, tulemusena suurem osa suhkrust lahustub ning siirupi algmaterjal ongi käes. Kui vedelik on eraldunud, kurnake ja pange valmis siirup kaanega klaasnõusse ning säilitage külmkapis. Selline siirup on värvitu, mõnusalt magusmõrkja maitsega.

Selline siirup sobib hästi kokku liharoogadega, eriti ulukiliha ja kalaroogadega. Samuti kõlbab seda lisada teele, kohvile või teistele jookidele, näiteks boolile, juhul kui soovitakse saada eksootilist maitseelamust.