Mulle tundub, et aiainimestele meeldib suvi hoolimata sellest, milline ilm parasjagu on. Kui on vihmane, tunneb aednik rõõmu, et taimed saavad kosutust. Kui päikeseline, siis kümbleb ta aias asjalikult toimetades päikeselõõsas. See, et päevitus jääb kehale pisut laiguliselt ja küünealuseid peab iga natukese aja tagant seebivahuga küürima, aiainimesele muret ei tee. Pealegi on käes juuli, kõige suvisem ja mõnusam kuu. Lõpuks on kiire möödas ning oma vaba aja võib südamerahus pühendada lihtsalt aias mõnulemisele ja seal avanevate imeliste vaadete nautimisele.

Kui sellest aega üle jääb, võib isegi püüda ebaühtlast päevitust ühtlustada ja end mõne iluprotseduuriga premeerida. Iseasi, kas asjalikul inimesel õnnestub pikalt niisama lebotada.

Kui ei õnnestu, on ka tore, sest maailm on lõpuks ometi lukust lahti keeratud ja saab hakata pikalt vaka all hoitud rännukirge leevendama. Isegi kui kaugematesse maadesse veel minna ei lasta, on kodumaalgi palju avastada. Tahaks jälle minna kauneid aedu vaatama, selle järele on mul tekkinud täiesti hundiisu. Õnneks levib juba infot kodukohvikute ja avatud aedade päevade kohta. Sellest, milline võib Eestimaa pinnal välja näha elusuuruses Inglise stiilis aed, annab aimu ka juulikuu Maakodu. Lugege vaimustavat lugu Maie Aiast ja minge sellel suvel seda kaunidust oma silmaga kaema. Artiklis on kirjas kuupäevad, millal aed on avatud.

Kellel käib aias katkematu sõda muttidega, neid lohutab ehk teadmine, et need tegelased pole maailma loodud aednikele nuhtluseks, vaid aitavad kahjureid kontrolli all hoida. Mis sest, et aednike jaoks väga häirival moel. Selleks et mutte endidki veidi kontrolli all hoida, jagab ajakiri samuti läbiproovitud nippe.

Kuna juulis katavad roosid end uhke õiterüüga, siis ei saa ka ajakiri sellest mööda vaadata. Miks mõni roosisort end aias teistest rohkem õigustab ja mida need aiakaunitarid ilus olemiseks vajavad, sellestki on nende kaante vahel juttu.

Kes jõuab oma aeda imetledes arusaamisele, et on olnud tubli ja tulemust võib teistegagi jagada, võiks osaleda konkursil “Kaunis maakodu 2021” ja saata fotod oma aiast, terrassist või mõnest põnevast kõrvalehitisest aadressile konkurss@maakodu.ee.

Lugeja kirjutab

Tere!

Haarasin sõbrannalt ajakirja ning lugesin selle ühe jutiga läbi.

Mulle meeldis üliväga artikkel “Vannituba vanasse majja” ja just Tuuli Jõesaare värvikus. Esiteks muidugi kogemus, mille ta sai, aga ka selle edasiandmise sõnastus oli taoline, et artikli lõppu jõudes naersin ja kõõksusin nii, et silmad olid märjad. Alustasin “loomingulise seletuskirja” lugemist mitu korda, enne kui nägin seda läbi rõõmupisarate lõpuni lugeda. Terve õhtu oli perelgi hea tuju ja kõigil muie suul, kui seda meenutasime. Aitäh ja jääme ootama järge!

Virge

***

Lemmiklugu juuninumbris oli Saaremaa puukoolist, mis on spetsialiseerunud pojengidele. Väga õpetlik ja põhjalik teemakirjeldus. Kuna jumaldan pojenge ka ise ja olen isiklikku aeda soetanud erinevaid sorte, siis see lugu andis hoogu veel vaid juurde. Tuleb sammud seada Tartust Saaremaale!

Tervitades

Ilona Tatar-Tamm

***

Seekord meeldis väga aiakujunduse rubriik “Kui peenarde asemel oleksid kastid?”. Kirja olid pandud väga vahvad nipid ja lisatud kaunid pildid.

Eve Štšerbakova