Ta käis saunas, kuid tiiki ei suutnud me teda meelitada. Kuidas sa ikka seletad mistahes veekogu haruldust keset Eestit inimesele, kelle kodumaal on pooleteisetunnise autosõidu kaugusel ühel pool Atlandi ja teisel pool Vaikne ookean oma imeliste randade ja helesinise veega.

Näitasime kaugele külalisele meie maakodu, äsja pott­sepa käe alt tulnud pliiti ja soemüüri, maakeldrit, kuhu talvevarusid kogume, pooleliolevaid soojustustöid. Lõpuks tõdes ta: eestlane elab ja töötab kogu suve selle nimel, et talveks valmis olla.

Esimese hooga tundus tema ütlemine kummastav, kuid kui pisut järele mõelda, siis tabas ta täpselt naelapea pihta. Just nii ongi. Tema kodumaal, kus talvine temperatuur ei lange 20 soojakraadist madalamale, ei pea mõtlema, et maja peaks sooja või kust saada toitu. Meie, eestlased, muretseme, et talvel oleks tuba soe ja kelder head-paremat täis. Vanade eestlaste ütlus “rege rauta suvel, vankrit talvel” omandas meie jaoks värske tähenduse. Nii me elamegi.

Sestap tasub tööle takka anda – talv polegi enam väga kaugel.

LUGEJA KIRJUTAB

Tere!

Ajakirjas meeldisid enam lugu Hobusaare talu suurperest ja “Neli kanget aias”. Olen ka ise suurpere ema, kuigi pisut väiksema laste arvu ja ainult ühe koeraga pere – hea oli lugeda teise pere tegemistest. Hoolimata kastmisest ja tuhast jõudis jahukaste mõningaid lilli kimbutama, teiste tõbede kohta tuleb veel silmad lahti hoida... Aitäh ajakirja eest!

Lugupidamisega

Helje

***

Minu lemmiklugu augustinumbris oli “Meie Muhu kodu lugu. Põleng” ja unustamatu foto sulanud klaasidega perefotodest!

Jaksu ja väsimatuid erakordseid meistrikäsi perekond Viikidele!

Tiina

***

Nagu ikka, on tore lugeda teiste talude rajamise lugusid, aga aastaajale kohaselt oli kõige köitvam lugu Rautsi talu kirjudest viljadest ja muidugi sai mitu korda loetud hoidistamise retsepte.

Mall Schmidt

***

Seekordne number oli eriti südamlik – suure pere elamisest ja olemisest Valgamaal, Hobusaare talu 9-lapselisest perest! Eriti ilmekas oli pilt, kus nad riburada pidi seisavad. Nad ei hala ega vingu, rõõm kiirgab kaugele. Head edenemist nii perele kui ajakirjale.

Ene Raudkats Kuremaalt