“Aiast siin- ja sealpool aknalauda. Nõuandeid taime­kasvatajale läbi aasta”

Kirjastus Varrak, 2015

Eriti soovitan ma seda neile, kelle teadmised taimekaitsest ja väetamisest on hõredapoolsed, kuid ega raamat ainult nende teemadega piirdu. Nagu pealkirigi ütleb, on juttu pea kõigist aiatöödest, mis tuleb mõlemal pool aknalauda aasta vältel teha.

Kadestamisväärsete teadmiste ja suurte koge­mus­tega autor, keda alailma kohtab aiandusüritustel oma teadmisi jagamas, kirjeldab paljude teemade puhul päriselus ette tulnud olukordi ning vastab korduma kippuvatele küsimustele eluliste näidetega. Mulle tundub, et just tänu selliste seikade humoorikale, kuid asjalikule käsitlusele on raamat lugejate seas ülipopulaarne. Loed ja tunned nii mõneski lustlikus näites iseenda ära. Kuna lugedes on aega selgitustesse rahulikult süveneda ja rohket pildimaterjali uurida, saad lõpuks aru, mida oled seni teinud valesti, liiga vähe või hoopis liiga palju. Või saad teada, kes täpselt on pahalased, kes on kuude kaupa su toataimi rüüstanud või mis haigusi su taimed põevad, et nad on silmanähtavalt hädised. Peale probleemidest vabanemise nõksude on ülevaatlikult kirjas seegi, kuidas võimalikke ebameeldivusi juba eos ennetada.

Raamatu tutvustuseks valisin 106. leheküljelt vastuse küsimusele, miks poest ostetud imeilus taim kipub kodus kuhtuma ja oma kaunist välimust kaotama.

Suurtootmisest tulevad taimed on olnud korralikul kastmis-, väetamis- ja taimekaitse­režiimil, sest vastasel juhul ei oleks meil võimalik osta ahvatleva välimusega taimi. Me oleme nõus ilusama taime eest küll pisut suurema summa välja käima, kuid kodus hakkame kiiresti kokku hoidma ja taimed kaotavad oma välimuse.

Tuleb tunnistada, et minagi olen ostetud taimi koduaias dieedile pannud. Püüan ennast parandada!