Kas mäletate maakodu talveaega, kui pliidi all praksus tuli ja selle peal kees teepada vaarikavartega? Perega õhtul suusatamast tulles sai ehtsa suitsusingiga võileiva kõrvale rüübatud punast lõhnavat vaarikavarreteed. Vaarikavarretee just kees, sest seda keedeti pikka aega podisevas pajas, kuni auravas vees olevad väiksed hallid pulgakesed muutusid tulipunaseks.

Koolipõlvest on meeles needki korrad, kui klassiga suusasõidul kusagil metsaservas lõke üles tehti ja kaasavõetud sardelle toki otsas küpsetati. Ikka auras selle kõrval plekk-kruusis seesama punakuldne vaarikavarretee.

Varsi on aegade jooksul kasutatud enamasti külmetushaiguste ja nendega kaasneva köha ja palaviku raviks. Neid tarvitati ka valuliku kuupuhastuse puhul.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid