Sülti tuleks keeta neljapäeval, aastavahetuse laual olev sült toob aga koju palju õnne
(2)Kuigi süldi keetmise traditsioon hakkab järjest hääbuma, on siiski kodusid, kus vanavanemate oskused lastakse ikka veel käiku.
![Süldi võib valmistada ka portsjonvormidesse.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/56be7eb7-52e0-45c6-ab7a-fcd5b40b5c1d.jpg?noup&w=1200&h=711)
Esimene kirjalik süldiretsept pärineb 1781. aastal rootsi keelest tõlgitud “Köki ja Kokka Ramatust”. Eesti taluperenaistele mõeldes avaldas Karl Treufeldt 1881. aastal raamatu “Lühikene õpetus söögide tegemisest ehk taluperenaese köögi-raamat”, kus meile tuttava ehk keedetud ja seejärel hakitud lihast süldi keetmist laiemalt õpetati.
Vaata ka VANAEMA VARASALVEST | Tuntud süldimaitsestaja aitab leevendada hingamisteede haiguste sümptomeid
Traditsiooniliseks peetud sült keedetakse enamasti seapeast, -kaelast, -kootidest ja -jalgadest, mis sisaldavad nii palju liimainet, et jahtuv leem tardub ilma täiendava tardaine lisamiseta. Igal süldivalmistajal on oma nipid, mis on saadud vanematelt või teistelt teadjatelt.