21.12.2021, 13:22
Kas teadsid? Sülti tuleks keeta neljapäeval ja aastavahetuse laual olev sült toob palju õnne koju
Kuigi süldi keetmise traditsioon hakkab järjest hääbuma, on siiski kodusid, kus vanavanemate oskused lastakse ikka veel käiku. Tegelikult ongi süldi keetmine üks väga vana traditsioon, mida peaksime au sees hoidma.

Ise valmistatud sült maitseb paremini kui poest ostetud.
FOTO:
Esimene kirjalik süldiretsept pärineb 1781. aastal rootsi keelest tõlgitud “Köki ja Kokka Ramatust”. Eesti taluperenaistele mõeldes avaldas Karl Treufeldt 1881. aastal raamatu “Lühikene õpetus söögide tegemisest ehk taluperenaese köögi-raamat”, kus meile tuttava ehk keedetud ja seejärel hakitud lihast süldi keetmist laiemalt õpetati. 20. sajandil oli rahva jõukuse kasvades sült juba üldtuntud roog nii perekondlike sündmuste peolaual kui hiljem argiroana. 20. sajandi teisel poolel muutus hea kodune sült peolaudade lahutamatuks osaks ja sülti peeti perenaise oskuste mõõdupuuks. (Jukk 2017)