Siinkohal võiks tsiteerida Raja Teelet: "Kõigepealt soovitaks ma iseennast" ehk loomulikult soovitame lugeda Maakodu viimast numbrit ja ka varasemaid. Edasi aga kiigata raamatuid, mille Maakodu toimetus välja pakub, kusjuures praegusel raamatukogude aastal on paslik neid ka kogudest laenutada.

David R. Montgomery „MULD. TSIVILISATSIOONIDE HÄVING” on raamat, mis annab ülevaate sellest, kuidas inimkond on mulda suhtunud. Muldade vaesustumine ja "surnuks" muutumine ei ole sugugi mõnekümne viimase aasta inimtegevuse tulemus, vaid on kestnud aasatuhandeid. Ühelt poolt tekib raamatut lugedes jõuetus inimeste rumaluse pärast, kuid teisalt joonistuvad välja selged soovitused mulla rikastamiseks, mida iga aednik saab oma aias ellu viia.

Ingrid Olausson “Hooldame aeda lihtsalt ja looduspäraselt” on justkui mõtteline jätk eelmisele raamatule, jagades kuhjaga soovitusi, kuidas mulda rikastada ja sinna elu tagasi tuua. Looduses ei esine paljast mullapinda – see on kaetud kas varisenud lehtedega või hakkab sinna kohe kasvama taimkate. Usina aiapidaja hooldatud peenrad on aga enamasti palja mullapinnaga – kogu umbrohi kultuurtaimede ümber on ära kitkutud-kõblatud. See tähendab aga, et pealmine mullakiht on päikese ja tuule tõttu kuivanud ning seal ei ole elu – ei väikesi mikroorganisme ega ka vihmausse, kes on kolinud sügavamale.

Tegevtoimetaja Eva Luigas soovitab tervet rida häid aiaraamatuid aedniku öökapile.

Anne-Marie Nageleiseni "Ruutaiandus" õpetab, kuidas võluda väikselt pinnalt välja rohkelt saaki. Ühtlasi juhatab autor lugeja läbi kõige selle, mida aiapidamine endast kujutab: aia planeerimine, olulised tööriistad, erinevad mullatüübid, taimede vajadused, taimekasvatus seemnest saagini, viljavaheldus, taimetervis, loodusliku tasakaalu tähtsus jpm. Raamat peaks andma lugejale tugeva põhja aiandusest aru saamiseks.

Õde Christa Weinrich OSB “Segaviljelus koduaias. Maheaedniku käsiraamat” tutvustab segaviljeluses kasutatavaid taimekooslusi, maaharimisvõtteid, ökoloogiliste taimekaitsevahendite valmistamist ja kasutamist ning olulisi aiatöid nii üksikasjalikult, et ühekordsest läbilugemisest ei piisa.

Maalehe sibullilleraamatud õpetavad kasvatama lauke, tulpe ja nartsisse. Kõigi kolme raamatu autorid on oma ala spetsialistid ja teevad üksipulgi selgeks, kust on nende lemmikud pärit ja milliseid kasvutingimusi nad soovivad, et igal aastal võimsalt õitseda. Peale selle tutvustatakse põnevaid sorte, jagatakse näpunäiteid ka kodustes tingimustes paljundamiseks ning peatutakse pikemalt taimehaiguste ja -kahjurite tõrjel.

Rahva Raamatu blogis tutvustab Eva veel seitset huvitavat raamatut, mida tasub enne aiahooaja algust kätte võtta. Head lugemist!