Aiareisi giid on inglise filoloog ja kirglik hobiaednik Anneli Saluste.

Maakodu lugejad väärivad ainult parimat, sellepärast on Anneli meie aiareisi jaoks valinud suurimate inglise aiakujundajate parimad meistriteosed: kõige vanem, romantilisem, suursugusem aed, kõige kaunim klassikaline aed, maastikuaed, maa-aed, veeaed, roosiaed, ajalooline köögiviljaaed ja kõige rikkalikuma taimekollektsiooniga aed. Vaata täpsemat reisiinfot SIIT.


14.06.2022

Kl 14 kogunemine Tallinna lennujaamas Lennart Meri Bareljeefi all. Otselend Tallinn–London 15:55–17:00 (Air Baltic, lennuaeg 3 tundi). London Gatwick lennujaamast bussisõit hotelli (Holiday Inn London Shepperton või sarnane). Majutumine tubadesse ja õhtusöök hotellis

15.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Reis algab maailmakuulsa 500-aastase Hampton Court Palace lossi ja aia külastusega. Lossis elasid Henry VIII, tema naised ja lapsed, sealhulgas kuninganna Elizabeth I. Lossiaed vaimustab külastajaid 1702. aastal rajatud ja nüüdseks originaalaia ja -taimede järgi taastatud klassikalise aiaga, tohutu hekilabürindi, kauni roosiaia, viinapuuaia ja suure 18. sajandi aia järgi restaureeritud ning kujundatud köögiviljaaiaga.

Õhtupoolikul saab jalutada Oxfordi ülikoolilinnas. Oxfordi kesklinnas domineerivad inglisekeelse maailma vanima ülikooli Oxfordi (rajatud 12. sajandil) kolledžihooned. Lisaks ajalooliste hoonete imetlemisele on Oxfordis võimalus poodelda Westgate kaubanduskeskuses ning juua kohvi kaubanduskeskuse katuseterrassi kohvikus, nautides imelist vaadet Oxfordi ajaloolistele ehitistele.

Sõit Oxfordi hotelli (Hampton by Hilton Oxford või sarnane). Majutumine tubadesse (2 ööd samas hotellis). Õhtusöök hotellis.

16.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Sõidame ringi imeilusa loodusega piirkonnas Cotswolds, mis on kuulus oma maaliliste traditsiooniliste külade poolest. Inimesed on Cotswoldis elanud üle 6000 aasta, kogu maailmas teatakse idüllilisi kivist maamajakesi ja romantilisi külateid. Seda paika on alati armastanud kunstnikud ja kirjanikud.

Külastame inglise traditsioonilist 170-aastast pruulikoda Hook Norton Brewery. Kahetunnisel ringkäigul läbi õllekoja saame giidilt kuulda õllepruulimise ajaloost ning näha, kuidas valmivad erinevad õllesordid ja pärast ringkäiku mõnda neist proovida.

Seejärel tutvume aiaga Hidcote Manor Garden, mis on üks suurepärasemaid Arts and Crafts aiastiili näiteid Inglismaal. Aia rajas 1907. aastal Ameerika aiakujundaja Lawrence Johnston. Hidcote Manor Garden on kuulus oma haruldaste puude ja põõsaste, silmapaistvate püsilillepeenarde ja maailma erinevatest paikadest kogutud ebaharilike taimede poolest. Johnston on aretanud ka mitmeid lillesorte, millest tuntuim on lavendel `Hidcote´.

Sõidame Bourton on the Water küla kaudu tagasi Oxfordi.

Õhtul saab jalutada Oxfordi ülikoolilinnas. Oxfordi kesklinnas domineerivad inglisekeelse maailma vanima ülikooli Oxfordi (rajatud 12. sajandil) kolledžihooned. Lisaks ajalooliste hoonete imetlemisele on Oxfordis võimalus poodelda Westgate kaubanduskeskuses ning juua kohvi kaubanduskeskuse katuseterrassi kohvikus, nautides imelist vaadet Oxfordi ajaloolistele ehitistele.

Õhtusöök hotellis.

17.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Hommikupoolikul külastame Winston Churchilli sünnilossi Blenheim Palace, mida peetakse barokkarhitektuuri meistriteoseks, ning paleed ümbritsevat aeda, mille ajalugu viib rännakule läbi 300 aasta vältel kujunenud aiastiilide. Lancelot Brown (1716–1783) oli maastikuaia rajaja, kes kujundas 18. saj. Inglismaal maamõisaid ümbritsevaid maastikke. Tema töö üks parimaid näiteid on Blenheim Palace. Lisaks kaunile maastikule vaimustavad suurepärases regulaaraias külastajaid majesteetlikud veeterrassid, hertsogi privaatne itaalia aed, rahulik salaaed oma peidetud aaretega, uus Churchilli memoriaalaed ja kaunis roosiaed. Palees saab oma silmaga näha suursuguseid ruume ning tähtsamaid ja suuremaid kunstikollektsioone Euroopas – portreesid, mööblit, skulptuure ja gobelääne.

Õhtupoolikul läheme Buscot Parki, mille aedu, parkmetsa ning veekogusid on kujundatud juba üle 200 aasta. Aia pärliks on inglise üks kaunimaid veeaedu, mille rajas 1904.a. oma aja juhtiv itaalia regulaaraedade kujundaja Harold Peto. Veeaed on suurepärane näide itaalia regulaaraia ja inglise maastikuaia ebatavalisest “abielust”

Cotswoldi kaunite külade Bilbury ja Castle Combe kaudu sõit Bristoli hotelli (Mercure Bristol Holland House Hotel and Spa või sarnane), majutumine tubadesse.

Õhtusöök hotellis.

18.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Hommikupoolikul külastame Briti Kuningliku Aiandusseltsi (RHS) ühte viiest näidisaiast – Rosemoor Garden, mis avati külastajatele 1967. aastal. Rosemoori 26 hektariline aed paistab silma mitmekesisuse poolest, eelkõige võiks nimetada rosaariumi, ilu- ja tarbeaedu ning lilleaasasid.

Õhtupoolikul külastame kogu Euroopas hinnatud mudelküla Babbacombe Model village, mille 424 reaalse ehitise minivarianti esindavad erinevate ajastute arhitektuuristiile ning kujutatud on ka kõigile tuntud monumente, näiteks Stonehenge. Imelises auhinnatud miniaias on sadu erinevaid taimeliike, sh lilli, põõsaid ja puid. Suvelilled muudavad mudelaia eriti värvikaks ja visuaalselt nauditavaks.

Sõit Teignmouth’i hotelli (Cliffden Hotel või sarnane), majutumine tubadesse.

Õhtusöök hotellis.

19.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Külastame Cornwallis kaasaegset eriilmelist botaanikaaeda Eden Project, mida nimetatakse liialdamata paradiisiks maa peal või kaheksandaks maailmaimeks. Maailma suurimas kasvuhoones ehk bioomis saab avastada troopiliste vihmametsade taimi; vahemerelise kliima bioomis leiate end apelsini- ja oliivipuude vahelt ning välibioomis parasvöötme kaasaegsetes aedades. Kokku on Edenis ligi kaks miljonit taime, mitmeid näituseid ja õpitubasid.

Sõit Bournemouth’i hotelli (Ibis Styles Bournemouth või sarnane), majutumine tubadesse.

Õhtusöök hotellis.

20.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Külastame suurepäraselt restaureeritud aeda West Dean Gardens, mis rajati juba 1622. aastal. Aia pärliks on muljetavaldav 100 meetri pikkune Edwardi-aegne pergola, mille loojaks on Harold Peto. Aiale on aga kõige enam kuulsust toonud klassikalises Victoria-aegses stiilis rajatud köögiviljaaed ja 16 klaaskasvuhoonet ning -lava, kus saab näha suurt valikut eksootilisi taimi.

Sõit Brightoni hotelli (Ibis Brighton City Centre Station või sarnane) majutumine tubadesse.

Õhtusöök hotellis.

21.06.2022

Hommikusöök hotellis.

Külastame Kuningliku Aiaseltsi aeda Wisley Garden, mille erinevalt kujundatud aiaruumidest ammutavad inspiratsiooni inglise aednikud ning mille salajased sopid ja avatud vaated pakuvad igal käänakul uusi elamusi. Maailmakuulus taimede kollektsioon on kujunenud enam kui 100 aasta vältel ning tohutu aed pakub aiahuvilistele praktilisi aiakujundusideid ja –võtteid. Kaasaegsetest suurtest aiakujundajatest on Wisley aeda oma jälje jätnud ka Piet Oudolf, kelle 1980ndatel kujunenud stiil peegeldab “aasa”, kus taimi on sobitatud loodusmaastikele omasel viisil.

Bussisõit Gatwicki lennujaama.

Otselend London–Tallinn 18:00–22:30 (Air Baltic)