1. Rass ja ruut

Mutid ei salli hariliku rassi ja aedruudu lõhna. Kasvuhoonetele ja noortele viljapuudele soovitatakse aedruut ringis ümber istutada, käikudesse aga panna peenestatud rassi või ruudu lehti või taimede seemeneid.

2. Vänge hais

Mutid ei salli ebameeldivat lõhna - sestap võib valada käikudesse kassikasti sisu, toppida sinna õliseid nartse või muid vängelõhnalisi aineid nagu kalarapped või halvaks läinud piimatooted.

Aiandus.ee foorumikasutaja angelwing aga toimis tuttavalt vanapapilt saadud nõuande kohaselt ja pissis regulaarselt kõikidesse aias olevatesse mutiaukudesse - olevat tasuta käesoleva vahendi kohta väga tõhusalt toiminud.

3. Väiksed tuulikud ja kõristid

Aiale või maasse pannakse väike tiivik, mille juurest läheb traat maasse - mutile ei meeldi tuuliku töötamisel tekkivad võnked ja ta püüab oma asju ajada eemal.

4. Labidas

Kel rohkem aega ja pahameel suurem, varitsevad mutte hommikuti aias. Mulla liikumist nähes antakse sinna kõvem obadus labidaga ning lüüakse kaevur lihtsalt maha.

5. Torulõksud

Torulõksud aitavad kiiresti kinni püüda hulga mutte, kuid negatiivse poole pealt - mutt on lõksus elus ja tuleb surmata või viia kaugemale ja seal lahti lasta.

Lõkse valmistatakse ka laia suuga klaaspurkidest.

6. Murdjad kassid-koerad

Tublid kassid ja koerad teevad muttidele tuule alla, eriti kiidetakse koertest norra halli põdrakoera.

7. Kasvav kuu

Ühe õpetuse kohaselt tuleb käigud lahti kaevata kasvava kuu ajal.

8. Liiliate sibulad

Mõningate juhtudel on andnud hea tulemuse liiliasibulate või muude eeterlikke õlisid sisaldavate lillesibulate aeda istutamine.

9. Tuld ja suitsu

Kevadel ja sügisel võib asetada mutiurgu petrooleumiga niisutatud väävlit, süüdata see põlema ning pärast urg kinni tallata - kõik teised uru avaused peaksid eelnevalt kinni tallatud olema. Et aga vääveldioksiid on mürgine ka taimedele, on soovitav seda meetodit kasutada enne kultuuride külvi või pärast saagikoristust.

10. Mürk ja porgand

Lisaks poest saadavatele mürkidele ja peletusvahenditele võib proovida Aiandus.ee foorumikasutaja ele õpetust, kes igal varakevadel (enne kui võilill õitsema hakkab) riivib jämeda riiviga puhastamata porgandit (kindad kindlasti käes), segab riivitud porgandi rotimürgiga ja paneb saadud segu käikudesse(katta pealt ettevaatlikult mullaga) või muti aukudesse. Umbes 1osa mürki ja 2-3 osa porgandit. See hoiab juuli lõpu-augusti alguseni mutid mügrid eemal, kuid suvel, kui on igasugu mahlaseid juuri aiamaal, see tõrjeviis ei tööta.

Kui sul on toimiv vahend mutivõitluses, mida siin kirjas polnud, oled oodatud seda lisama kommentaarina käesoleva loo juurde.

Allikad: Aiandus.ee ja Antti Looduse muttide elu-olu kirjeldav koduleht.