Koduaias on ta arbuuse ja meloneid kasvatanud juba 15 aastat, kuid viljad pole kunagi varem olnud nii ilusad ja maitsvad kui tänavu.

Uhke saagi põhjus on kahtlemata erakordselt soojas suves ja ka selles, et arbuusid-melonid ei kasvanud avamaal nagu tavaliselt, vaid kilekasvuhoones. Soojalembesed kõrvitsalised veetsid seal suve siiski juhuslikult. Suur kilemaja pandi hiljaaegu püsti viinapuude ja talvel poogitud viljapuuistikute tarvis, aga kuna juuni esimene pool oli väga jahe, ei julgetud taimi välja istutada ja nii nad sinna jäidki.

Kevadel saavad viinapuude jaoks kile alla veel kaks tunnelit (45 m x 8 m; 360 m²), ent paaril esimesel aastal kasvatatakse seal ka arbuuse ja meloneid.

Arbuusi- ja melonitaimedel oli keskmiselt kaks-kolm vilja, aga leidus selliseidki, millel neid küljes lausa kümme tükki. Melonite kaal algas paarisajast grammist, suurimad olid viiekilosed. Väikseimad arbuusid kaalusid 1 kg, kõige kogukamad 15 kg. Ebatavalist aiasaaki müüdi Türi sügislaadal, Pärnus viinamarjapäeval ja otse aiandist. Ja loomulikult nautisid eksootilisi vilju ka kasvatajad ise.

KASULIK TEADA

Harri Poomi nõuanded, kuidas arbuuse ja meloneid ise kasvatada, avaldab Targu Talita varakevadel. Kui plaanite neid eksootilisi aedvilju kasvatada avamaal, tuleb arbuusi seemned külvata aprilli lõpul ja meloni omad mai algul, kasvuhoones kasvatades võib külvata aga nädala või paari võrra varemgi. Liiga vara kasvama pandud taimed venivad välja ning jäävad mõneks ajaks kiduma, mis võib ettekasvatamise efekti nullida.