Lummavad hetked

"Minu mällu on sööbinud hetk, kus kaunis valgus peegeldus lumistel kuuskedel ja mändidel. Tõukekelguga mööda krudisevat metsavaheteed sõites, hakkas kõrvu rähni toksimine ja toksija endagi nägime vennaga ära. Taolised, tõelised talveilmad koos kaunite loodushetkedega, on minust kujundanud talveinimese," pajatab ta.

Kui Karl loodusfotograafiaga alustas, siis sumpas ta talviti mööda lumiseid väljasid ja jõeäärseid, kuid nüüd kisub teda metsa. Eriti kaunis on noore loodusesõbra arvates pärast suurt lumetormi, kui männid ja kuused on kaetud rohke lumega ning päikenegi näitab end korra või veidi kauem.

"Ma olen suur linnuhuviline, mistõttu tirivad mind metsa ka linnud ja kui metsas käia igapäevaselt mööda samu radu, siis harjuvad vahel nende käikudega ka sulelised. Näiteks olen võitnud mitmel talvel pasknääride, leevikeste, aga ka pisikeste tihaste usalduse. Eriti sümpaatsed on minu silmis tutt-tihased, kes vaguralt mööda kuuse-männi segametsasid pisikesi putukaid ja seemneid otsivad," räägib ta.

Lindude toidulaud

Kõigil ei pruugi olla mahti minna metsa, kuid linde sooviks ometigi kohata. Kel on võimalus, siis võib seada talveks üles aeda lindude toidumaja.

Karl teab rääkida, et eriti linnurikkad on talvisel ajal nende inimeste aiad, mis asuvad erinevate keskkondade ristumiskohtades, kus kultuurmaastike kõrval on metsa ning ka umbrohupõlde. "Ma olen isegi talviti lindude lisatoitmisega tegelenud ja selle juures on nii mõnedki nüansid, millele tasuks tähelepanu pöörata. Kui linde kord toitma hakata, tuleb sellega tegeleda talve taandumiseni," räägib Karl.

Sulapäevade ajal soovitab ta aga toidukoguseid vähendada. Õigupoolest ei külastagi linnud sula ajal eriti toidumaja. "See näitab selgesti, et see on vaid lisatoit. Toidumaja võiks asetada mõne põõsa lähedale, mis pakuks lindudele ohu korral varjumisvõimaluse. Aeg-ajalt tasuks toidumaja ümbrust puhastada Toiduks pisikestele sobib kõik mage, alustades seapekist ja lõpetades viljaga. Kõige lihtsam on soetada lähimast kauplusest Balsnacki linnutoit, milles nii päevalilleseemned, vili kui ka maapähklid, aga võib luua ka ise toidusegusid."

Taoline lindude toitmine võib olla igati tänuväärne, tuues aeda elu ja hääli ning aitab õppida tundma lähemalt eri liike ja lindude käitumist. "See on üks neist tegevustest, millega tasub tegeleda talvisel ajal," räägib noormees. Jääme siis talve ootama.

Vaata loodusfotograaf Karl Adami pilte lähemalt siit.