Muru niitmise sagedus sõltub muru kasvamiskiirusest. Kiireim kasvuperiood on maist juunini, siis tuleb niita vähemalt kaks korda nädalas. Südasuvel ja varasügisel piisab ühest niitmiskorrast nädalas. Hilissügisel tuleks jälle niitmissagedust tõsta.

Soovitatav on muru lõigata umbes 4-6 cm kõrguselt. Muru võiks niita 1-2 cm tavalisest kõrgemalt järgmistel juhtudel: varjulised kasvukohad, põuaaeg, kevadine esmakordne niitmine, külvatud muru esimene pügamine ning sügisene viimane niitmine.

Kunagi ei tohiks korraga niita rohkem kui 1/3 rohu kõrgusest. Liiga pikaks kasvanud muru võiks niita üle, anda kosumiseks päevajagu aega ja uuesti pügada.

Niita tuleks siis, kui muru on kuiv. Märg muru põhjustab rohutompude moodustumist niidetud pinnal.

Bauhofi tootejuht Mikko Metsar soovitab tähelepanu pöörata muruniidukite lõiketerade teravusele. "Kasutada tuleb vaid teravaid lõiketerasid, nüri tera muljub ja rebib rohuliblesid ning tulemuseks on ebatasaste ja kärbunud otstega muru."

Kuidas muru niita

1. Laialt levinuim moodus on vaalu niitmine. Selle plussideks on niiduki lihtsast konstruktsioonist tulenev soodne soetusmaksumus ning töö teostamise nobedus.

2. Teine variant on rohukogujaga muruniiduk, mis jätab puhta muruvaiba. Ühtlasi on seda hea kasutada nö „lehtede kokkuriisumiseks“, kuna lisaks niidetud rohule paiskab see kogujasse ka maas olevad lehed.

Kindlasti tuleks kogujaga niiduki lõiketeral valida selline kõrgus, et õhuvool rohu sujuvalt kogujasse viiks. Liiga madalal niitmiskõrgusel on õhuvool liiga nõrk. Seetõttu ei jõua kogu niidetud rohi kogujasse ja põhjustab õhuavade ummistumist. Vähenema hakkab õhuvool ja selle tulemusel ka niitmisjääkide kogujasse kuhjumine.

Niitmise ajal tuleb kontrollida koguja näidikakent: kui see on täis, saab veel vaid 2-3 sammu edasi liikuda. Seejärel tuleb koguja tühjendada, muidu jäävad maha niitmisjäägid. Oluline on kogujat kindlasti iga niitmise järel puhastada. Koguja tohib eemaldada alles siis, kui muruniiduki mootor on välja lülitatud.

Kui niita täis kogujaga, tuleb hiljem puhastada ka muruniiduki niitmisjääkide väljalasketoru.

Kui muruniiduki mootor jääb taaskäivitamisel toppama, tuleks see välja lülitada ja lõiketera niitmisjääkidest puhastada.

3. Kolmas ja ühtlasi muru jaoks kõige kasulikum niitmisviis on peenestamine ehk multšimine. Võrreldes kogujaga muruniidukiga läheb töö umbes kolmandiku võrra kiiremini, jääb ära rohu kogumine, äravedu ja komposteerimine. Murule jäetud multš säilitab niiskust ja kaitseb pinnast kuuma päikesekiirguse eest.

Alates augustist ei ole soovitatav niidet enam murule jätta.

Olenevalt niidetava pinna erisusest on tihti vajalik rakendada kõiki neid kolme võimalust. Paljud muruniidukid on varustatud standardina kolme eri võimalust pakkuva niitmissüsteemga.

Bauhof_logo_Est_Pinnal_Oranz_rgb_300dpi