Valmimata viljad on happerikkamad ja sisaldavad rohkem pektiini, mille tõttu saab neist tarretuvaid hoidiseid. Vähese pektiinisisaldusega maasikaid, vaarikaid, murakaid või põldmarju lisage karusmarjale ainult maitsestamiseks, umbes 15–20% mahlast. Õnneks külmutamisel marjade pektiinisisaldus ei vähene, kui nad on ikka õigel ajal koristatud. Nii saate varem valmivaid külmikusse ootama panna, et pärast hilisematega segada. Kui soovite sõstratarretist teha, ei tohi ka neil lasta põõsa küljes valmida.

Keedis vanilliga

1 l puhastatud karusmarju

½ kg suhkrut

1½ dl vett

½ dl piiritust või muud kanget alkoholi

2 kirsilehte

¼ vanillivilja

Suuremaviljalised täiskasvanud, kuid mitte veel päris küpsed marjad peske ja
puhastage õie- ja varreotstest, poolitage pikuti ning eraldage seemned. Marjapoolikud, kirsilehed ja vanill pange klaaspotti, valage peale alkoholilahus ning hoidke seda kaane all 12–24 tundi.

Siis kurnake marjad, vedelikust ja suhkrust keetke tasasel tulel siirup, jahutage ning tõstke marjad külma siirupisse. Keetke tasasel tulel, aga marju ärge lusikaga liigutage, selle asemel raputage keedunõu ringlevate liigutustega. Siis koondub pinnale kerkiv vaht poti keskele, hõlbustades vahu riisumist. Raputamist vahu eemaldamisega korrake iga 5 minuti järel.

Kogu keetmise vältel lusikaga vahtu taga ajades liigutate marju asjatult ning raske on aru saada, kas marjad ikka veel vahtu juurde annavad. Kui marjakestad helkima hakkavad ja vahtu ei eraldu enam, on keedis valmis. Nii jäävad marjad ilusad terved ja värvilt rohelised. Kui purki tõstate, eemaldage keedisest kirsilehed, aga vanill jätke sisse.

Võidemarmelaad

½ marjapüreed

½ kg suhkrut

Vähese veega pehmeks keedetud karusmarjad tehke püreeks, soovi korral lisage natuke maasikaid või vaarikaid. Keetke madalas paksupõhjalises potis tasasel tulel kogu aeg püreed segades, kuni liigne vedelik välja aurab, siis lisage suhkur ja keetke marmelaadiks.

Kui segu langeb lusikalt suurte tükkidena ja keeduse pinnale lusikaga tõmmatud vagu ei vaju kohe kinni, võtke pott pliidilt. Põhjakõrbenud marmelaad ei maitse kuigi hästi. Ka liigne kuumutamine muudab värvi tumepruunikaks, rikub maitse ning suhkur kara-mellistub.

Valmis marmelaad tõstke kuumalt purki, hoidke õhukindlalt suletult.

Karusmarjatarretis

1 kg marju

2–2½ dl vett

Pooltoored marjad puhastage ja peske korralikult. Laske vesi keema tõusta, lisage marjad, kuumutage uuesti keemiseni ja hoidke kaane all 20 minutit. Mahl on valmis, kui marjad muutuvad heledaks, eraldunud vedelik on selge ja läbipaistev. Nüüd valage marjad tihedale riidele nõrguma. Marju ärge pressige ega suruge, siis ei saa selget tarretist.

Kui soovite lisada maitsestamiseks muid pehmeid marju, keetke või aurutage need eraldi, sest nad vajavad karusmarjadest palju vähem aega kuumutamist. Parima tarretise saate ikkagi keedetud mahlast.

Aurutamisel järele jäänud marjajäägist saate teha marmelaadi, kuid aurutatud mahlast saate väheväärtusliku veniva ja kleepuva tarretise.

NB! Toorelt pressitud mahlast ei saa tarretist, sellest tuleb siirup.

1 l keedetud mahla

1 l suhkrut

Tarretist valmistage väiksemates kogustes, siis õnnestub tegemine paremini. Tähtis on, et võtate mahla ja suhkrut võrdsel hulgal. Kallake mahl keedunõusse, laske kiirelt keema tõusta ja kogu aeg segades lisage suhkur. Keetke ühtlasel tulel, kuni keedunõu siseküljele moodustuvad heledad vahuvoldid. Siis segada ei tohi, muidu satuvad vahutükid tarretisse ja kuna valmiv tarretis on küllalt paks, ei kerki vaht enam pinnale, et seda eemaldada.

Tarretis on valmis, kui külmale taldrikule tilgutades ei valgu tilk laiali.

Ärge üle keetke! Kui keemine toimub ägedal tulel kõrge vahuga, saate tarretise asemel karamellimaitselise veniva siirupi.

Valmis tarretise nõu tõstke pliidilt, laske seista, et vaht koguneks pinnale ning siis lükake puulusika põhjaga kokku ja korjake ära. Pärast seda tekib tarretisele õhuke kelme, mis näitab, et olete saanud hea tööga hakkama. Säilitage tarretist väikesetes, korralikult desinfitseeritud purkides.

Kui tarretis tundub vedelavõitu, ärge seda enam keema pange, vaid kasutage siirupina. Teistkordsel kuumutamisel suhkruga muutub see veelgi vedelamaks.