HÜVA NÕU | Millal on õige aeg koristada sibulat?


HÜVA NÕU | Millal on õige aeg koristada sibulat?
Foto: Pixabay.com

Söögisibul on koristusküps, kui uute lehtede moodustumine on lakanud ja sibul hakkab lamanduma. Selleks ajaks on sibul välja kujunenud ja kuivsoomused hakkavad värvuma.

Sageli oodatakse sibula ülesvõtmisega, kuni kõik pealsed on kolletunud. See aga pole päris õige, sest hiline koristus võib põhjustada sibula-hahkhallituse teket.

Kuivatage ülesvõetud sibulaid koos pealsetega paari nädala jooksul väljas, või varju all, kui ilmad on vihmased. Pärast sibulakaela kuivamist võite pealsed maha lõigata, jättes neile 2–3 cm pikkuse tüüka. Eemaldades pealsed liiga vara, avab roheline sibulakael tee kõikvõimalikele nakkustele.

Pärast pealsete lõikamist vajavad sibulad veel järelkuivatust soojas liikuva õhuga kohas. Kel kuivatit käepärast pole, võib sibulaid kuivatada ka saunas, kus temperatuur on 30–40 kraadi.