Mõlemad on hinnatud C- ja B6-vitamiini sisalduse poolest, porgandis on ohtralt A-vitamiini. Mineraalainetest on mõlemas kaaliumi, foolhapet, magneesiumi ja vaske. Toimivad organismi puhastavalt, tõstavad toonust ja on head kehvveresuse korral.

Mõlemaid juurikaid kooritakse või kaabitakse võimalikult õhukese koorega. Pastinaak tõmbub pärast koorimist õhu käes tumedaks, seega tuleks teda kohe keeta või panna sidruni- või äädikavette.

- Peet on pärit Põhja-Aafrikast, ometi juba vanast ajast tuntud Eestiski. Peedis on samad väärtuslikud toitained nagu porgandiski, kuid lisanduvad mineraalainete arsenali kuuluv raud, kaltsium ja tsink. Peeti väärtustatakse söögiisu tõstjana ja kergesti seeditavuse tõttu. Teda on hea kasutada peavalu leevendajana, samuti aitab peet gripi ja kehvveresuse korral.

Peeti kasutatakse kas koorega või kooritult, värvi saab säilitada sidrunimahla või äädika abil.

- Naerist on Eestis ohtralt söödud juba keskajal, kuid kartuli tulekul jäi ta tagaplaanile. Naereid tuleks eelnevalt 10 minutit blanšeerida, see parandab seeditavust ja vähendab ka toitainete kadu.

Naeris annab elujõudu, aitab ravida bronhe ja kopse.

- Juursellerit on hinnatud juba sajandeid, roomlased ja kreeklased puhastasid sellega verd.

Juurseller on väga hinnatud söögiisu tõstjana, hea organismi puhastaja, aitab kõhuhädade korral, taastab organismi mineraalainete tasakaalu ja tõstab toonustki.

Kõige enam kasutatakse toorelt või mõni minut blan­šeeritult.

- Kaalikas oli vanas Eesti köögis väga populaarne. Sisaldab sinepiõlisid, seega on väga hea söögiisu tõstja ja rasvade emulgaator.

Kõige paremini tulevad kaalika maitsed esile, kui küpsetate neid ahjus ja eriti veel koos koorega.

Porgandi, peedi ja kaalika maitse ning värv tuleb eriti
hästi esile, kui te neid enne rooga lisamist röstite ehk praete rasvaineta või praete rasv­aines.

Mitte ainult salatiks

- Kasutage juurikaid mitmesugustes püree- ja tükeldatud toiduainetest suppides ning keetke neist ka iseseisvaid puljongeid.

- Lisage juurikaid kartulipudrule või tehke kogu puder vaid juurikatest.

- Väga hea on juurikaid lisada vormiroogadesse, hautistesse ja täidistesse.

- Juurikatest saab iseseisvaid roogi vahelduseks kartulile, kui neid lihtsalt väheses vees või puljongis keeta või aurutada. Praadida võib juurikaid naturaalselt või paneeritult, neid võiks küpsetada ahjus või hoopis kastmega üle küpsetada.

- Riivige toored või keedetud juurikad ja lisage sidusaineks muna ning tihendamiseks jahu. Saadud hakkmassist vormige kotlette, pallikesi või hoopis pikkpoiss. Eriti hõrgud road on ahjus küpsetatud terriinid ja timbalid.

- Lihtsa kastme saate, kui keedate juurikaid puljongis ja seejärel püreerite.

- Vürtsidest sobib juurikate maitsestamiseks muskaat, väga head ürdid on pune, majoraan ja piparmünt.