Kirsstomatid valmivad siiski

Ainsana on järelvalmimises head tulemust näidanud kirsstomatid. Neid väikesi rohelisi tomateid ma taimelt ära ei korja. Lõikan varre läbi ja riputan jahedasse valgesse ruumi n-ö pea alaspidi. Seal nad siis pikkamööda valmivad ja värvuvad. Maitsegi jääb üsna suviselt meeldivaks. Ilmselt saavad tomatid varrest ja lehtedest veel jõudu kosumiseks. Kindlasti ei tohi tomatite tuppa toomisega hilineda. Kui külm on kasvuhoones kord juba tomatitest üle käinud, siis ongi juba hilja.

Tänavune tomatisaak kasvuhoones jäi heitlike ilmade tõttu keskpäraseks. Seega polegi eriti suurt roheliste tomatite probleemi. Öökülmadest oleme seni pääsenud ja tomatid valmivad endiselt varre otsas.

Rohelised tomatid hoidisteks

Kel siiski veel rohelisi tomateid kasvuhoones palju, võib vabalt neid hoidistada. Rahva hulgas levib arusaam, et rohelised tomatid on mürgised – solaniin ju ikkagi. Siinkohal on hea teada, et see laguneb hapendamisel ja kuumtöötlemisel. Praegu on aiast ja põllult veel saada paprikat, porgandit, sibulat, küüslauku, suvikõrvitsat, õunu jne. Nüüd laske oma fantaasial lennata ja leidke rohelistele tomatitele purgis sobiv seltskond. Ideid võib saada ka kokaraamatutest ning internetiavarustest.

Kokkuvõttes on see kindlasti targem tegu, kui et ladustada rohelisi tomateid hoolega karpidesse ja hiljem neist siis pettunult komposti teha.