Toataime halval väljanägemisel võib olla mitmeid põhjuseid: liigne tolm lehtedel, kahjurid, vähene valgus ja ka ülekastmine. Praktiliselt mitte kunagi ei ole selle probleemi põhjuseks liiga vähene kastmine.

Kui tundub, et toataim on kuidagi värvist ära ja õnnetu, siis tuleks tema muresse veidi süveneda. Esimese tegevusena tuleks niiske lapiga puhastada tema lehed ja vaadata sealjuures, kas on mingeid märke kahjurite tegevusest.

Järgmisena tuleks hinnata valgusolusid taime kasvukohas - võib juhtuda, et teda peaks aknale veidi lähemale tooma või valima koha, kuhu päike pikemat aega paistab. Meie talvel on päev väga lühike ja taimele võib sellest valgusest väheks jääda, eriti kui ta on oma tavapärasel suvisel kasvukohal. Taim on valgusepuuduses, kui ta kasv on hakanud venima: lehed, varred on ebaloomulikult pikad ja peenikesed ning taime värv on tuhm ja loomulikust heledam.

Universaalset soovitust taime kastmistiheduse kohta anda ei ole võimalik. Erinevad taimed tarbivad vett isemoodi ja vajadus selle järele oleneb ka kasvukoha tingimustest. Kogenud aednik tõstab oma taime ja suudab viimase kaalu järgi hinnata, kas ta on kuiv või mitte. Kes ennast nii kindlalt ei tunne, peaks niiskust hindama sõrmega katsudes. Kõige olulisem soovitus on, et kui muld on niiske, siis ei ole vaja taime kasta. Iganädalane rutiinne kastmine teeb enamasti juba taimedele liiga - eriti talvisel ajal, kus veevajadus on väiksem.

Jaga
Kommentaarid