Muruniiduki saladus

Kauni vöödilise muru saate, kui kasutate silinderniidukit, ning eriti sellist, mille terad on niiduki tagaosas. Kõige parema tulemuse tagab aga see, kui niiduki taga on ka mururullid. Vöödid tekivad tänu sellele, et valgus peegeldub eri suundades kaldu olevatelt murukõrtelt tagasi erinevalt; silinderjalt paiknevad lõiketerad suunavad kõrred ühtpidi ning rullid suruvad need maadligi.

Lisaks õige muruniiduki valimisele sõltub vöötide kvaliteet ka murutaimikust ning niitmise kõrgusest. Liiga kõrge niitmise korral võib muru omandada sasitud ilme ning liiga madala niite puhul ei jää lihtsalt piisavalt pikki kõrsi, mida maadligi vajutada ja vöödid jäävad kahvatud. Kahvatud vöödid on tagajärjeks ka siis, kui murutaimik koosneb tugevatest kõrrelistest. Neid pole nii lihtne maadligi koolutada.

Lisaks sõltub triipude "värv" ka sellest, mis suunast te neid vaatate. Kõige kontrastsemad tunduvad muruvöödid teile siis, kui seisate näoga piki väätide suunda ja päike paistab selja tagant.

Õige liikumisjoonis

Alustage pügamist muruplatsi otstest, nii jäävad ka niiduki ümberpööramise kohad korrektsed. Seejärel jätkake edasi-tagasi lõikamist piki muruplatsi paralleelsete ribade kaupa. Ühtlase tulemuse saavutamiseks peaks vöödid jooksma muruplatsi servadega täisnurga all. Ruudulise murumustri saate siis, kui kogu muruplatsi pärast niitmise lõpetamist veel korra, eelnenud suunaga risti veel kord üle niidate. Kui murus on takistus, näiteks suurem puu, põõsas või kivi, tehke selle ümber kaar, kuid pügage välisserv järgmise niitmiskäiguga sirgeks.

Töö lõpetamiseks võite muruplatsi servad veel kord üle niita, nii saab see eriti viimistletud ilme.
Ükskõik kui hästi teie muru vöödiliseks niitmine ka õnnestub, tuleb triipude suunda aeg-ajalt, iga paari niitmiskorra järel vahetada. Pidevalt samas suunas niites võib tekkida olukord, et tekivad pikad, maad mööda vonklevad kõrrekahlud.

Vöödilisel murul on ka praktiline väärtus − selline muster muudab lihtsamaks nii väetamise kui täiendava muruseemne külvi. Piki vööte ei lähe segamini, kuhu väetis või muruseeme on juba külvatud ja kuhu mitte.

Lisaks võimaldavad vöödid tähelepanu muru ebatäiuslikelt, näiteks lagedamatest kohtadest või muruumbrohtudelt kõrvale juhtida. Muruvöötidega saab ka üht või teist aiaosa esile tõsta või mõnele fookuspunktile, nt purskkaevule või lillepeenrale tähelepanu tõmmata.
Vöödiliseks pügatud muru näib esinduslik ja hoolitsetud isegi siis, kui on põuast tublisti kolletunud.