Rohelistele banaanidele piisab toatemperatuurist, soovitav on mõni õun juurde panna – õun eritab etüleeni ja banaanid küpsevad paari päevaga. Kui ostate väga kollased tumepruunide täppidega banaanid, on need üleküpsenud ja võivad kiiresti rikneda, sama kehtib tumedate triipudega viljade kohta. Sellised banaanid tuleb kiiresti ära tarvitada.

Küpsed viljad säilivad väga hästi jahedas ja pimedas kohas ülesriputatud viljakobaras, kindlasti tuleb eemaldada kilekott. Kui banaane koorida ja viilutada puuviljasalatiks või koogikaunistuseks, tuleb vältida nende õhu käes pruuniks tõmbumist. Peale selle, et taoline banaan on kole, kaotab see ka hulga vitamiine ja rasvhappeid. Selle vältimiseks võiks neid segada väikese koguse sidrunimahlaga.

Banaan peaks kuuluma iga inimese söögilauale. Neile kuulub toitumises erakordselt tähtis roll, kuna on kergesti omastatava energia peamiseks allikaks. Puuviljad üldse on tähtsaimad mineraalsoolade, mikroelementide, orgaaniliste hapete, süsivesikute jm allikas. Banaan on eriti väärtuslik kaaliumi ja magneesiumsoolade sisalduse tõttu ning neid soovitatakse süüa ateroskleroosi haigetel. Banaanid on ka mitmete vitamiinide (A, B2) poolest rikkad. Küllaltki märkimisväärseks koostisosaks selles viljas on süsivesikud – ligi 27 g 100 g kohta.

100 g banaani viljaliha sisaldab keskmiselt 1 g valke, 0,5 g rasvu, 23 g süsivesikuid ja 74 g vett ning tema toiteväärtus on 90–120 kcal.

Koorega küpsetatud ahjubanaanid mee ja rummiga. 4 küpset banaani, 4 tl vedelat mett, sorts apelsinilikööri või rummi. Panna banaanid ahjurestile ja küpsetada 200 °C temperatuuril 10–15 minutit. Vahepeal keerata teine külg allapoole. Ei tasu kohkuda, kui banaanikoored süsimustaks muutuvad ja toit välimuselt pigem verivorste meenutab. Tõsta banaanid ahjust taldrikule ja lasta natuke jahtuda. Tõmmata kitsas riba koort lahti ja nõristada sisule mett või likööri peale.

Ahjubanaanid šokolaadiga.
4 banaani, ½ klaasi peenestatud tahvelšokolaadi, ½ klaasi jämedalt purustatud pähkleid või mandleid, 4 sl vedelat mett. Teha banaanikoorde ja viljalihasse pikisuunas sügav sisselõige. Täita see šokolaadi, pähklite ja mee seguga. Keerata banaanid fooliumisse ja grillida keskmisel kuumusel 10–15 minutit. Võid grillida ka otse restil. Küpsetada, kuni banaanikoored muutuvad mustaks. Serveerida koos valge vanillijäätisega.

Kaalujälgija banaani-krevetivardad. 350 g kooritud puhastatud krevette, 2 suurt banaani ja kastmeks 2 tl karrit, 0,25 tl Cayenne’i pipart, 1 tl jahvatatud punast paprikat, 2 tl rapsiõli. Banaanid viilutada, ajada vaheldumisi krevettidega grillimisvarrastele. Segada kastme koostisained ja valada banaanitükkidele. Kuumutada grillahi, pruunistadavardad kiiresti keskmises kuumuses. Serveerida kastmega ja koos kuumade küüslauguleibadega.

Banaani küpsetis rummiga. 4 banaani, 25 g suhkrut, 5 sl tumedat rummi, õli friteerimiseks. Taigen: 75 g jahu, soola, 1sl oliiviõli, ¾ klaasi vett, 2 munavalget, serveerimiseks vanillisuhkrut ja veidi jahvatatud kaneeli. Banaanid viilutada 1 cm paksusteks, raputada peale suhkur, kallata peale rumm ning vahepeal segades jätta seisma 1,5 tunniks. Vahepeal valmistada taigen. Jahule ja soolale lisada vähehaaval õli ja vesi, kuni taigen saab ühtlane, lasta seista 1 tund. Munavalge
vahustada ja segada taignasse. Seejärel kasta taignasse banaanitükid.

Kuumutada friteerimisõli 180 °C-ni, friteerida banaanitükid kuldpruuniks. Nõrutada imaval köögipaberil. Serveerida kuumalt suhkruseguga üle puistatult.

Küpsetatud banaanid šokolaadikastmes. 4 koorimata banaani, 1 sl sidrunimahla, kergelt vahustatud koor või vanillijäätis. Kaste: ½ klaasi 35% rõõska koort, 125 g tükeldatud tumedat šokolaadi, 125 g kuldset siirupit ja 25 g võid. Banaanid küpsetada 180°C juures 20 minutit, enne seda pintseldada sidrunimahlaga. Kastmeks panna keedunõusse rõõska koort, tükeldatud tumedat šokolaadi, võid ja kuldset siirupit ja soojendada, kuni šokolaad sulab, seejärel keeta kastme paksenemiseni. Tõsta banaanid serveerimisalusele ja lõigata pikuti pooleks. Peale tõsta vahustatud koor või vanillijäätis ning valada kuuma kastmega üle. Serveerida kohe.

Banaanid kookospiimas.
1–2 banaani, 1 klaas kookospiima, ½ klaasi vett, 3 sl suhkrut (soovitav palmisuhkur). Kooritud banaanid poolitada pikuti, iga pool lõigata neljaks. Kookospiima, vett ja palmisuhkrut keeta 6 minutit, lisada banaanitükid ja keeta veel 4 minutit. Serveerida kuumalt.

Banaanikook. 125 g võid või margariini, 125 g suhkrut, 2 muna, 125 g jahu, 2 purustatud banaani, peale raputamiseks tuhksuhkrut. Täidis: 50 g jahvatatud mandleid, 50 g sõelutud tuhksuhkrut, 1 banaan, 0,5 tl sidrunimahla.

Hõõruda rasvaine suhkruga, lisada ükshaaval munad vaheldumisi jahuga, lisada banaan. Jaotada segu kahe 18 cm läbimõõduga vormi vahel. Küpsetada 180 °C juures 20–25 minutit. Koogid jahutada. Täidiseks segada purustatud mandlid suhkruga, lisada banaanid ja sidrunimahl ning segada ühtlaseks massiks, millega kaetakse üks kook, teine asetatakse sellele peale. Peale raputada tuhksuhkur.

Allikas: Toivo Niiberg, "Toataimed roaks ja raviks", Maalehe Raamat