Talvel ja sügisel peaks ka lõikelille eest hoolitsemine algama juba poes enne selle ostmist. Kaunis ja hästisäiliv lõikelill on loomuomase värviga, veel täielikult avanemata õiega ning tugevate, murdumata ja kenasti värvunud lehtedega. Lille valides on hea teada, et täielikult avanenud õied kipuvad kodus pudenema juba paari päeva jooksul, seega valige pigem pisut nupus õis.

Kui sobiv lill leitud, tuleb see ilmastikutingimusi arvestades hoolikalt pakkida lasta. Juhul kui sooja on alla 16 kraadi, ei ole valik “jooksen pakkimata lillega kohe üle tänava auto juurde” enam kuigi ratsionaalne. Enamik lõikelilli ei kannata isegi hetkeks külma ja saavad ka korraks õue viiduna tugevalt kahjustatud.

Kuigi lilli on ilus kinkida ilma pakendita, oleks nende säilivuse seisukohalt siiski parem nad üle anda pakendis ning seda toatemperatuuril mõnda aega mitte avada. Paarkümmend minutit on piisav aeg aklimatiseerumiseks ja siis võib lilled paberist välja võtta.

Mõnda aega veest väljas olemine ei tee lilledele suurt midagi. Enne vaasipanemist tuleb vaid väike jupp vart uuesti ära lõigata. Parim on seda teha üliterava noaga kerge nurga all – käärid kipuvad lõikepinda kokku suruma ja vesi ei pääse piisavalt hästi taime sisse.

Vaas, kuhu lilled pannakse, peab olema pestud ja kasutatav vesi alati puhas. Roosiõie võib panna kuuma kraanivette, kuid kõik sibullilled eelistavad külma vett. Kui lill hakkab ära vajuma, on rooside puhul tihti abi sellest, kui lõikepind uuesti lõigata ning ta sooja vette panna.

Teoorias peaks lõikelillede vett vahetama ja vaasi pesema iga päev. Kindlasti ei tohi vett vaasi panna nii palju, et lehed vette ulatuvad – ka see soodustab riknemist.

Lillevaasi pole soovitatav panna kohta, kus lähedal asub küttekeha või kust ta lahtisest aknast tuuletõmbust saab.

Lillekimpudesse pannakse tihti kokku erineva säilivusajaga taimi, mis ühes vaasis seistes sugugi samal ajal ei närbu. Abi on sellest, kui bukett lahti harutada ja närbunud õied eemaldada. Teised võivad veel päevi kui isegi mitte nädalaid kaunid püsida.

Enne suuremaid tähtpäevi võiks tiiru lillepoest läbi käia ja soetada pakikese või paar lõikelilledele mõeldud toitelahust – kui kõik eelkirjeldatud tingimused on täidetud, aitab vastavalt juhendile lillevette segatud toitelahus taimedel kauem värske püsida.