Ebaküdoonia viljad sisaldavad lisaks C-vitamiinile pektiinainet, bioloogiliselt aktiivseid ühendeid ja mikroelemente. Seemned sisaldavad joodi. Ebaküdoonia on rahvameditsiinis tuntud kui mitme haiguse leevendaja, alandades veresuhkru taset, hoides kontrolli all veresoonte lupjumist ning ravides põletusi ja põletikke.

Ebaküdoonia haljastuses

Ebaküdoonia harmoneerub haljastuses hästi kukerpuu, kuldsõstra ja viirpuuga. Rühma sobitades on soovitatav jätta vahekauguseks 0,8–1 meetrit.

Efektsena mõjuvad põõsad ka vabakujulise hekina.

Ebaküdoonia oma madala kasvu, rikkalikult õitsvate ilusate õite ja kollaste viljadega moodustab väärtusliku ja kauni heki. Isegi veidi ohtliku, sest paljud sordid on ogadega.

Lisaks mõjub ebaküdoonia aiakujunduses efektselt klumpidena. Ilusa tulemuse saate, kui istutate paaritu arvu põõsaid.

Istutades valige kollaste viljadega vitamiinipommile päikesepaisteline kasvukoht, kuigi taimed lepivad hästi ka poolvarjulise nurgakesega.

Ebaküdoonia ei talu liiga aluselist mulda, seega hoiduge taimede väetamisest puutuhaga. Mulla aluselisust saab muuta turbamulla lisamisega. Ebaküdooniad kasvavad edukalt nii lahjas liivmullas kui ka raskes savimullas. Põõsad on mulla suhtes vähenõudlikud ja suhteliselt põuakindlad.

Lugege ebaküdoonia hoolduse, samuti ogadega ja ogadeta sortide kohta täpsemalt Maakodu novembri paberväljaandest või digiversioonist.